×
prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
zástupce vedoucí katedry
banner

Publikace

5 nejvíce citovaných publikací dle WOS

Gordon, M.H., Kouřimská, L., 1995, Effect of antioxidants on losses of tocopherols during deep-fat frying. Food Chemistry, 52, 2, 175-177 (85 citací)

Gordon, M.H., Kouřimská, L., 1995, The effects of antioxidants on changes in oils during heating and deep frying. Journal of the Science of Food and Agriculture, 68, 3, 347-353 (67 citací)

Chrpová, D., Kouřimská, L., Gordon, M.H., Heřmanová V., Roubíčková, I., Pánek, J., 2010, Antioxidant activity of selected phenols and herbs used in diets for medical conditions. Czech Journal of Food Sciences, 28, 4, 317-325 (43 citací)

Bernardos, A., Marina, T., Žáček, P., Perez-Esteve, E., Martinez-Manez, R., Lhotka, M., Kouřimská, L., Pulkrábek, J., Klouček, P., 2015, Antifungal effect of essential oil components against Aspergillus niger when loaded into silica mesoporous supports, Journal of the Science of Food and Agriculture, 95, 14, 2824-2831 (22 citací)

Nový, P., Rondevaldová, J., Kouřimská, L., Kokoška, L., 2013, Synergistic interactions of epigallocatechin gallate and oxytetracycline against various drug resistant Staphylococcus aureus strains in vitro, Phytomedicine, 20, 5, 432-435 (20 citací)

Článek v odborném periodiku

**NEVRZALOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – SABOLOVÁ, M. Alergenní vlastnosti různých druhů mlék. Výživa a potraviny, 2017, roč. 2017, č. 6, s. 146-150. ISSN: 1211-846X.

BERNARDOS, A. – MARINA, T. – ŽÁČEK, P. – ESTEVE, É. – MARTÍNEZ-MANEZ, R. – LHOTKA, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – PULKRÁBEK, J. – KLOUČEK, P. Antifungal effect of essential oil components against Aspergillus niger when loaded into silica mesoporous supports. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2015, roč. 95, č. 14, s. 2824-2831. ISSN: 0022-5142.

KOUŘIMSKÁ, L. – SABOLOVÁ, M. – DVOŘÁKOVÁ, B. – ROUBÍČKOVÁ, I. – PÁNEK, J. – NOVÝ, P. Antioxidant activity of Lamiaceae herbs grown under organic and conventional farming. Scientia Agriculturae Bohemica, 2014, roč. 45, č. 1, s. 19-25. ISSN: 1211-3174.

CHRPOVÁ, D. – KOUŘIMSKÁ, L. – GORDON, M. – HEŘMANOVÁ, V. – ROUBÍČKOVÁ, I. – PÁNEK, J. Antioxidant activity of selected phenols and herbs used in diets for medical conditions. Czech Journal of Food Sciences, 2010, roč. 28, č. 4, s. 317 - 325. ISSN: 1212-1800.

BERNARDOS, A. – KOUŘIMSKÁ, L. Applications of Mesoporous Silica Materials in Food – a Review. Czech Journal of Food Sciences, 2013, roč. 31, č. 2, s. 99-107. ISSN: 1212-1800.

KHALILI TILAMI, S. – KOUŘIMSKÁ, L. Assessment of the Nutritional Quality of Plant Lipids Using Atherogenicity and Thrombogenicity Indices. Nutrients, 2022, roč. 14, č. 18, s. 1-18. ISSN: 2072-6643. Stáhnout soubor

KOUŘIMSKÁ, L. – **KOTRBOVÁ, V. – KULMA, M. – **ADÁMKOVÁ, A. – **MLČEK, J. – SABOLOVÁ, M. – HOMOLKOVÁ, D. Attitude of assessors in the Czech Republic to the consumption of house cricket Acheta domestica L. – A preliminary study. Czech Journal of Food Sciences, 2020, roč. 38, č. 1, s. 72-76. ISSN: 1212-1800.

**ADÁMEK, M. – **MLČEK, J. – **ADÁMKOVÁ, A. – **MIŠUREC, V. – **ORSAVOVÁ, J. – **BUČKOVÁ, M. – **BÚRAN, M. – **PLÁŠKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. Basil – a comparison of the total phenolic content and antioxidant activity in selected cultivars. Potravinárstvo, 2021, roč. 15, č. 2021, s. 445-452. ISSN: 1337-0960.

KOUŘIMSKÁ, L. – KULMA, M. Bezpečnost konzumace jedlého hmyzu. Výživa a potraviny, 2020, roč. 2020, č. 2, s. 48-53. ISSN: 1211-846X.

**VOJÁČKOVÁ, K. – **MLČEK, J. – **ŠKROVÁNKOVÁ, S. – **ADÁMKOVÁ, A. – **ADÁMEK, M. – **ORSAVOVÁ, J. – **BUČKOVÁ, M. – **FIC, V. – KOUŘIMSKÁ, L. – **BÚRAN, M. Biologically active compounds contained in grape pomace. Potravinárstvo, 2020, roč. 14, č. 2020, s. 854-861. ISSN: 1337-0960.

ZÁRUBOVÁ, L. – KOUŘIMSKÁ, L. – ZOUHAR, M. – NOVÝ, P. – DOUDA, O. – SKUHROVEC, J. Botanical pesticides and their human health safety on the example of Citrus sinensis essential oil and Oulema melanopus under laboratory conditions. ..., 2015, roč. 65, č. 1, s. 89-93. ISSN: N.

ADÁMKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – BORKOVCOVÁ, M. – MLČEK, J. – BEDNÁŘOVÁ, M. Calcium in edible insects and its use in human nutrition. Potravinárstvo, 2014, roč. 8, č. 1, s. 233-238. ISSN: 1337-0960.

**BUŠOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. Comparing the quality of honey from beekeepers and honey from the market chain. Potravinárstvo, 2018, roč. 12, č. 1, s. 364-371. ISSN: 1337-0960.

KOUŘIMSKÁ, L. – KUBASCHOVÁ, K. – SUS, J. – NOVÝ, P. – DVOŘÁKOVÁ, B. – KOUDELA, M. Comparison of the carbohydrate content in apples and carrots grown in organic and integrated farming systems. Potravinárstvo, 2014, roč. 8, č. 1, s. 178-183. ISSN: 1337-0960.

KOUŘIMSKÁ, L. – PANOVSKÁ, Z. – LEGAROVÁ, V. – PACÁKOVÁ, Z. Correlation of sensory and physicochemical properties of selected apple cultivars. Acta Alimentaria, 2013, roč. 42, č. 2, s. 208-219. ISSN: 0139-3006.

BABIČKA, L. – KOŽNAROVÁ, V. – POUSTKOVÁ, I. – PULKRÁBEK, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – ŠIŠKOVÁ, J. – ŠMOLÍK, J. Digestát – hnojivo pro cukrovku. Listy cukrovarnické a řepařské, 2010, roč. 126, č 3, s. 106-109. ISSN: 1210-3306.

KULMA, M. – PETŘÍČKOVÁ, D. – KUREČKA, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – TÁBORSKÝ, J. – MICHLOVÁ, T. – KOUŘIMSKÁ, L. Effect of carrot supplementation on nutritional value of insects: a case study with Jamaican field cricket (Gryllus assimilis) . Journal of Insects as Food and Feed , 2022, roč. 8, č. 6, s. 621-629. ISSN: 2352-4588.

KULMA, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – HOMOLKOVÁ, D. – BOŽIK, M. – PLACHÝ, V. – VRABEC, V. Effect of developmental stage on the nutritional value of edible insects. A case study with Blaberus craniifer and Zophobas morio. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2020, roč. 92, č. September, s. 1-8. ISSN: 0889-1575.

KOUŘIMSKÁ, L. – VONDRÁČKOVÁ, E. – FANTOVÁ, M. – NOVÝ, P. – NOHEJLOVÁ, L. – MICHNOVÁ, K. Effect of feeding with algae on fatty acid profile of goat’s milk. Scientia Agriculturae Bohemica, 2014, roč. 45, č. 3, s. 162-169. ISSN: 1211-3174.

POTŮČKOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. Effect of humates in diet of dairy cows on the raw milk main components. Potravinárstvo, 2017, roč. 11, č. 1, s. 558-563. ISSN: 1337-0960.

KULMA, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – PLACHÝ, V. – BOŽIK, M. – ADÁMKOVÁ, A. – VRABEC, V. Effect of sex on the nutritional value of house cricket, Acheta domestica L.. Food Chemistry, 2019, roč. 272, č. , s. 267-272. ISSN: 0308-8146.

SOUKUP, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – SABOLOVÁ, M. – OKROUHLÁ, M. Effects of frying oil type on its stability and composition of fried food. Czech Journal of Food Sciences, 2022, roč. 40, č. 4, s. 323-330. ISSN: 1212-1800.

**ADÁMEK, M. – ADÁMKOVÁ, A. – **BORKOVCOVÁ, PH.D., d. – **MLČEK, J. – **BEDNÁŘOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – **SKÁCEL, J. – **ŘEZNÍČEK, M. Electronic nose in edible insects area. Potravinárstvo, 2017, roč. 11, č. 1, s. 446-451. ISSN: 1337-0960.

**RYCHLIK, M. – **ZAPPA, G. – **ANORGA, L. – **BELC, N. – **CASTANHEIRA, I. – **DONARD, O. – KOUŘIMSKÁ, L. – **OGRINIC, N. – **OCKÉ, M. – **ZOANI, C. Ensuring Food Integrity by Metrology and FAIR Data Principles. Frontiers in Chemistry, 2018, roč. 6, č. 49, s. 1-7. ISSN: 2296-2646.

KOUŘIMSKÁ, L. – POKHREL, K. – BOŽIK, M. – KHALILI TILAMI, S. – **HORČIČKA, D. Fat content and fatty acid profiles of recently registered varieties of naked and hulled oats with and without husks. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2021, roč. 99, č. 2021, s. 0-0. ISSN: 0733-5210. Stáhnout soubor

CAPOUCHOVÁ, I. – KOUŘIMSKÁ, L. – PAZDERŮ, K. – ŠKVOROVÁ, P. – BOŽIK, M. – **KONVALINA, P. – DVOŘÁK, P. – **DVOŘÁČEK, V. Fatty acid profile of new oat cultivars grown via organic and conventional farming. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2021, roč. 98, č. March 2021, s. 0-0. ISSN: 0733-5210.

**BUŠOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – **TUČEK, M. Fatty acids profile, atherogenic and thrombogenic indices in freshwater fish common carp (Cyprinus carpio) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) from market chain. Central European Journal of Public Health, 2020, roč. 28, č. 4, s. 313-319. ISSN: 1210-7778.

HUML, L. – MIKŠÁTKOVÁ, P. – NOVÝ, P. – DRÁBEK, O. – SABOLOVÁ, M. – UMAR, M. – TEJNECKÝ, V. – POHOŘELÁ, B. – KOUŘIMSKÁ, L. – MAŠKOVÁ, E. – TULIN, A. – LAPČÍK, O. – KOKOŠKA, L. Fatty acids, minerals, phenolics and vitamins in the seeds of Inocarpus fagifer, a Pacific Island underutilized legume. JOURNAL OF APPLIED BOTANY AND FOOD QUALITY , 2016, roč. 89, č. , s. 264-269. ISSN: 1439-040X.

**WEBER, N. – KOUŘIMSKÁ, L. – KULMA, M. – PETŘÍČKOVÁ, D. – **SEUFERT, F. – **RYCHLIK, M. Folate contents in insects as promising food components quantified by stable isotope dilution. Frontiers in Nutrition, 2022, roč. 9, č. September 2022, s. 0-0.

**SABOLOVÁ, M. – **POHOŘELÁ, B. – **FIŠNAR, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – **CHRPOVÁ, D. – **PÁNEK, J. Formation of oxysterols during thermal processing and frozen storage of cooked minced meat. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2017, roč. 97, č. 15, s. 5092-5099. ISSN: 0022-5142.

DOKOUPILOVÁ, A. – SVOBODOVÁ, I. – CHALOUPKOVÁ, H. – KOUŘIMSKÁ, L. – DVOŘÁKOVÁ, B. – KONČEL, R. German Shepherd Dog Milk Composition and Its Changes During Lactation. Scientia Agriculturae Bohemica, 2016, roč. 47, č. 1, s. 9-13. ISSN: 1211-3174.

KOUŘIMSKÁ, L. Hodnocení faremních mléčných výrobků. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2008, roč. 2008, č. 110, s. 1 - 0. ISSN: 1212-950X.

OKROUHLÁ, M. – STUPKA, R. – ČÍTEK, J. – URBANOVÁ, D. – VEHOVSKÝ, K. – KOUŘIMSKÁ, L. HPLC stanovení androstenonu, skatolu a indolu ve hřbetním tuku u prasat. Chemicke listy, 2016, roč. 110, č. 8, s. 593-597. ISSN: 0009-2770.

FAMĚRA, O. – HÁLOVÁ, I. – KOUŘIMSKÁ, L. Importance of food selection for celiac sprue disease. Scientia Agriculturae Bohemica, 2017, roč. 48, č. 4, s. 202-207. ISSN: 1211-3174.

FAMĚRA, O. – MAYEROVÁ, M. – BUREŠOVÁ, I. – KOUŘIMSKÁ, L. – PRÁŠILOVÁ, M. Influence of selected factors on the content and properties of starch in the grain of non-food wheat. Plant, Soil and Environment, 2015, roč. 61, č. 6, s. 241-246. ISSN: 1214-1178.

KULMA, M. – TŮMOVÁ, V. – **FIALOVÁ, L. – KOUŘIMSKÁ, L. Insect consumption in the Czech Republic: what the eye does not see, the heart does not grieve over. Journal of Insects as Food and Feed , 2020, roč. 6, č. 5, s. 525-535. ISSN: 2352-4588.

ADÁMKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – BORKOVCOVÁ, M. Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě člověka. Výživa a potraviny, 2016, roč. 71, č. 1, s. 6-9. ISSN: 1211-846X.

SABOLOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. Káva a hodnocení její kvality . Výživa a potraviny, 2019, roč. , č. , s. 149-151. ISSN: 1211-846X.

KOUŘIMSKÁ, L. – LEGAROVÁ, V. – KUBÍNOVÁ, A. Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování. Zahradnictví, 2009, roč. 2009, č. 7, s. 46 - 48. ISSN: 1213-7596.

KOUŘIMSKÁ, L. – BABIČKA, L. Kvalita mléčných produktů vyráběných na farmách. Náš chov, 2006, roč. 66, č. 2, s. 22 - 23. ISSN: 0027-8068.

KUREČKA, M. – KULMA, M. – PETŘÍČKOVÁ, D. – PLACHÝ, V. – KOUŘIMSKÁ, L. Larvae and pupae of Alphitobius diaperinus as promising protein alternatives. EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, 2021, roč. 247, č. 10, s. 2527-2532. ISSN: 1438-2377.

POKHREL, K. – KOUŘIMSKÁ, L. – PAZDERŮ, K. – CAPOUCHOVÁ, I. – BOŽIK, M. Lipid content and fatty acid profile of various European and Canadian hulled and naked oat genotypes. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2022, roč. 108, č. NOV 2022, s. 1-9. ISSN: 0733-5210.

KOUŘIMSKÁ, L. – SABOLOVÁ, M. – **HORČIČKA, D. – **RYS, S. – BOŽIK, M. Lipid content, fatty acid profile, and nutritional value of new oat cultivars. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2018, roč. 84, č. November, s. 44-48. ISSN: 0733-5210.

JANATOVÁ, A. – BERNARDOS, A. – ŠMÍD, J. – FRAŇKOVÁ, A. – LHOTKA, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – PULKRÁBEK, J. – KLOUČEK, P. Long-term antifungal activity of volatile essential oil components released from mesoporous silica materials. INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS, 2015, roč. 67, č. , s. 216-220. ISSN: 0926-6690.

**BUREŠ, D. – **BARTOŇ, L. – KUDRNÁČOVÁ, E. – **PANOVSKÁ, Z. – KOUŘIMSKÁ, L. Maso divokých zvířat a jeho role v lidské výživě. Výživa a potraviny, 2018, roč. 1, č. 2018, s. 9-13. ISSN: 1211-846X.

LEGAROVÁ, V. – KOUŘIMSKÁ, L. Metody sledování změn obsahu laktosy a dalších analytů během fermentace syrovátky. Chemicke listy, 2011, roč. 105, č 11, s. 869-873. ISSN: 0009-2770.

SABOLOVÁ, M. – ADÁMKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – CHRPOVÁ, D. – PÁNEK, J. Minor lipophilic compounds in edible insects. Potravinárstvo, 2016, roč. 10, č. 1, s. 400-406. ISSN: 1337-0960.

LAMPOVÁ, B. – DOSKOČIL, I. – KOUŘIMSKÁ, L. – **KOPEĆ, A. N-3 polyunsaturated fatty acids may affect the course of COVID-19. Frontiers in Immunology, 2022, roč. 13, č. 2022, s. 1-12. ISSN: 1664-3224.

KOUŘIMSKÁ, L. Nová legislativa ohledně hmyzu jako krmiva a potraviny. Výživa a potraviny, 2021, roč. 76, č. 6, s. 167-168. ISSN: 1211-846X.

KOUŘIMSKÁ, L. – ADÁMKOVÁ, A. Nutriční jakost jedlého hmyzu. Maso, 2016, roč. 27, č. 6, s. 59-64. ISSN: 1210-4086.

KOUŘIMSKÁ, L. – ADÁMKOVÁ, A. Nutritional and sensory quality of edible insects. NFS Journal, 2016, roč. 4, č. 2016, s. 22-26. ISSN: 2352-3646.

ADÁMKOVÁ, A. – **MLČEK, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – **BORKOVCOVÁ, M. – BUŠINA, T. – **ADÁMEK, M. – **BEDNÁŘOVÁ, M. – **KRAJSA, J. Nutritional potential of selected insect species reared on the island of Sumatra. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2017, roč. 14, č. 5, s. 1-10. ISSN: 1660-4601.

**POHOŘELÁ, B. – **GRAMBLIČKA, T. – **DOLEŽAL, M. – **DVOŘÁKOVÁ, D. – **PULKRABOVÁ, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – **ILKO, V. – **PÁNEK, J. Nutritional Quality and Assessment of Contaminants in Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.) of Different Origins. JOURNAL OF FOOD QUALITY, 2022, roč. 2022, č. september, s. 1-9. ISSN: 0146-9428.

KULMA, M. – PLACHÝ, V. – KOUŘIMSKÁ, L. – VRABEC, V. – BUBOVÁ, T. – ADÁMKOVÁ, A. – HUČKO, B. Nutritional value of three Blattodea species used as feed for animals. Journal of Animal and Feed Sciences, 2016, roč. 25, č. 4, s. 354-360. ISSN: 1230-1388.

ADÁMKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – BORKOVCOVÁ, M. – KULMA, M. – MLČEK, J. Nutritional values of edible Coleoptera (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus) reared in the Czech Republic. Potravinárstvo, 2016, roč. 10, č. 1, s. 663-671. ISSN: 1337-0960.

KUDRNÁČOVÁ, E. – KOUŘIMSKÁ, L. Qualitative parameters of non-traditional types of vegetables - determination of nitrates and ascorbic acid content. Potravinárstvo, 2015, roč. 9, č. 1, s. 237-241. ISSN: 1337-0960.

KOUŘIMSKÁ, L. – LEGAROVÁ, V. – PANOVSKÁ, Z. – PÁNEK, J. Quality of Cows' Milk from Organic and Conventional Farming. Czech Journal of Food Sciences, 2014, roč. 32, č. 4, s. 398-405. ISSN: 1212-1800.

STÁDNÍK, L. – DUCHÁČEK, J. – TOUŠOVÁ, R. – BERAN, J. – PTÁČEK, M. – KOUŘIMSKÁ, L. Relations between basic milk components and free fatty acid content in Holstein cow milk as lipolysis parameter. Mljekarstvo, 2015, roč. 65, č. 1, s. 18-25. ISSN: 0026-704X.

**MLČEK, J. – **ADÁMKOVÁ, A. – **ADÁMEK, M. – **BORKOVCOVÁ, M. – **BEDNÁŘOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – **HLOBILOVÁ, V. Selected aspects of edible insect rearing and consumption – A review. Czech Journal of Food Sciences, 2021, roč. 39, č. 3, s. 149-159. ISSN: 1212-1800.

BOŽIK, M. – CÍSAROVÁ, M. – **TANČINOVÁ, D. – KOUŘIMSKÁ, L. – **HLEBA, L. – KLOUČEK, P. Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability. INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS, 2017, roč. 98, č. , s. 146-152. ISSN: 0926-6690.

**MLČEK, J. – **ADÁMKOVÁ, A. – **ADÁMEK, M. – **BORKOVCOVÁ, M. – **BEDNÁŘOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. Selected nutritional values of field cricket (Gryllus assimilis) and its possible use as a human food. Indian Journal of Traditional Knowledge, 2018, roč. 17, č. 3, s. 518-524. ISSN: 0972-5938.

**ADÁMEK, M. – **ADÁMKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – **MLČEK, J. – **VOJÁČKOVÁ, K. – **ORSAVOVÁ, J. – **BUČKOVÁ, M. – FAMĚRA, O. – **BÚRAN, M. Sensory evaluation and acceptance of food made of edible insects. Potravinárstvo, 2020, roč. 14, č. 2020, s. 921-928. ISSN: 1337-0960.

**KOLBÁBEK, PH.D., I. – **MAXOVÁ, I. – KOUŘIMSKÁ, L. – LUKEŠOVÁ, D. – KOTRBA, R. Sensory Evaluation of Liver Meat Pates Made from Fresh or Frozen Eland Meat and Beef. Scientia Agriculturae Bohemica, 2019, roč. 50, č. 2, s. 71-79. ISSN: 1211-3174.

KOUŘÍM, P. – KOUŘIMSKÁ, L. – **KOVAŘÍKOVÁ, I. – BLAHOVEC, J. Sensory evaluation test of electroporated carrots. Research in Agricultural Engineering (Zemědělská technika), 2022, roč. 68, č. 2, s. 1-4. ISSN: 1212-9151.

LEGAROVÁ, V. – KOUŘIMSKÁ, L. Sensory quality evaluation of whey-based beverages. Mljekarstvo, 2010, roč. 60, č. 4, s. 280 - 287. ISSN: 0026-704X.

KOUŘIMSKÁ, L. – ČÍTEK, J. – ZADINOVÁ, K. – OKROUHLÁ, M. – PANOVSKÁ, Z. – **KHATRI, Y. – STUPKA, R. Sensory quality of meat from crossbred boars in relation to their age and slaughter weight. Czech Journal of Food Sciences, 2018, roč. 36, č. 5, s. 415-419. ISSN: 1212-1800.

KOUŘIMSKÁ, L. – LEGAROVÁ, V. – PROKŮPKOVÁ, L. Senzorická kvalita faremních výrobků z kozího, kravského a ovčího mléka. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2009, roč. 2009, č. 117, s. 41 - 42. ISSN: 1212-950X.

SABOLOVÁ, M. – KULMA, M. – KOUŘIMSKÁ, L. Sex-dependent differences in purine and uric acid contents of selected edible insects. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2021, roč. 96, č. March 2021, s. 0-0. ISSN: 0889-1575.

NOVÝ, P. – RONDEVALDOVÁ, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – KOKOŠKA, L. Synergistic interactions of epigallocatechin gallate and oxytetracycline against various drug resistant Staphylococcus aureus strains in vitro. PHYTOMEDICINE, 2013, roč. 20, č. 5, s. 432-435. ISSN: 0944-7113.

KUDRNÁČOVÁ, E. – **BUREŠ, D. – **BARTOŇ, L. – KOTRBA, R. – CEACERO HERRADOR, F. – **HOFFMAN, L. – KOUŘIMSKÁ, L. The Effect of Barley and Lysine Supplementation of Pasture-Based Diet on Growth, Carcass Composition and Physical Quality Attributes of Meat from Farmed Fallow Deer (Dama dama). Animals, 2019, roč. 9, č. 2, s. 33-45. ISSN: 2076-2615.

KOUŘIMSKÁ, L. – CHRPOVÁ, D. – NOVÝ, P. – PÁNEK, J. The effect of concentration on the antioxidant activity of selected culinary herbs. Journal of Medicinal Plants Research, 2013, roč. 7, č. 13, s. 766-771. ISSN: 1996-0875.

**SADOWSKA, U. – **KOPEĆ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – ZÁRUBOVÁ, L. – KLOUČEK, P. The effect of drying methods on the concentration of compounds in sage and thyme. JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 2017, roč. 41, č. 6, s. 1-11. ISSN: 0145-8892.

ADÁMKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – KADLECOVÁ, B. The effect of drying on antioxidant activity of selected Lamiaceae herbs. Potravinárstvo, 2015, roč. 9, č. 1, s. 252-257. ISSN: 1337-0960.

SOUKUP, J. – KOUŘIMSKÁ, L. The effect of fatty acid profile on the stability of non-traditional and traditional plant oils. ..., 2019, roč. 13, č. 1, s. 744-750. ISSN: N.

KOUŘIMSKÁ, L. – VÁCLAVÍKOVÁ, K. – BABIČKA, L. – KOUDELA, M. – PROKŮPKOVÁ, L. – MIHOLOVÁ, D. – KOLIHOVÁ, D. The effect of fermented pig slurry fertilization on the quality of vegetables. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2008, roč. 30, č. 1, s. 251 - 257. ISSN: 1211-8516.

POUSTKOVÁ, I. – KOUŘIMSKÁ, L. – VÁCLAVÍKOVÁ, K. – MIHOLOVÁ, D. – BABIČKA, L. The Effect of Fertilization Method on Selected Elements Content in Tomatoes (Lycopersicon lycopersicum). Czech Journal of Food Sciences - Special Issue, 2009, roč. 27, č. 0, s. 394 - 396. ISSN: 1212-1800.

KOUŘIMSKÁ, L. – BABIČKA, L. – VÁCLAVÍKOVÁ, K. – MIHOLOVÁ, D. – PACÁKOVÁ, Z. – KOUDELA, M. The effect of fertilization with fermented pig slurry on the quantitative and qualitative parameters of tomatoes (Solanum lycopersicum). Soil and Water Research, 2009, roč. 3, č. 4, s. 116 - 121. ISSN: 1801-5395.

KOUŘIMSKÁ, L. – JIRÁKOVÁ, Š. – ADÁMKOVÁ, A. The effect of food with different glycaemic index on the blood glucose level. Potravinárstvo, 2015, roč. 9, č. 1, s. 223-227. ISSN: 1337-0960.

LEGAROVÁ, V. – KOUŘIMSKÁ, L. The effect of kappa-casein genotype on the quality of milk and fresh cheese. Scientia Agriculturae Bohemica, 2010, roč. 41, č. 4, s. 213 - 217. ISSN: 1211-3174.

POPELÁŘOVÁ, E. – VLKOVÁ, E. – ŠVEJSTIL, R. – KOUŘIMSKÁ, L. The Effect of Microwave Irradiation on the Representation and Growth of Moulds in Nuts and Almonds. Foods, 2022, roč. 11, č. 2, s. 1-8. ISSN: 2304-8158.

HERNANDEZ, H. – FRAŇKOVÁ, A. – SÝKORA, T. – KLOUČEK, P. – KOUŘIMSKÁ, L. – KUČEROVÁ, I. – BANOUT, J. The effect of oregano essential oil on microbial load and sensory attributes of dried meat. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2017, roč. 97, č. 1, s. 82-87. ISSN: 0022-5142.

KOUŘIMSKÁ, L. – EŠLEROVÁ, K. – KHATRI, Y. The effect of storage on quality of herbs genus Origanum. Potravinárstvo, 2016, roč. 10, č. 1, s. 207-2014. ISSN: 1337-0960.

ADÁMEK, M. – ADÁMKOVÁ, A. – ŘEZNÍČEK, M. – KOUŘIMSKÁ, L. The estimated possibilities of process monitoring in milk production by the simple thermodynamic sensors. ..., 2016, roč. 10, č. 1, s. 643-648. ISSN: N.

KOUŘIMSKÁ, L. – POUSTKOVÁ, I. – BABIČKA, L. The use of digestate as a replacement of mineral fertilizers for vegetables growing. Scientia Agriculturae Bohemica, 2012, roč. 43, č. 4, s. 121-126. ISSN: 1211-3174.

NOVÝ, P. – KLOUČEK, P. – RONDEVALDOVÁ, J. – HAVLÍK, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – KOKOŠKA, L. Thymoquinone vapor significantly affects the results of Staphylococcus aureus sensitivity tests using the standard broth microdilution method. Fitoterapia, 2014, roč. 94, č. , s. 102-107. ISSN: 0367-326X.

GÜZELER, N. – KOUŘIMSKÁ, L. – LEGAROVÁ, V. Tradiční turecké mléčné výrobky. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2012, roč. 23, č. 134, s. 15-19. ISSN: 1212-950X.

PATROVSKÝ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – HAVLÍKOVÁ, Š. – MARKOVÁ, J. – PECHAR, R. – RADA, V. Utilization of bacteriocin-producing bacteria in dairy products. Mljekarstvo, 2016, roč. 66, č. 3, s. 215-224. ISSN: 0026-704X.

SABOLOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. Vitamin C and nitrates contents in fruit and vegetables from farmers' markets and supermarkets. Potravinárstvo, 2020, roč. 14, č. 2020, s. 1124-1130. ISSN: 1337-0960.

FAMĚRA, O. – LIPAVSKÝ, J. – RILJÁKOVÁ, B. – KOUŘIMSKÁ, L. Vliv některých faktorů na obsah škrobu v zrnu pšenice a tritikale . Chemicke listy, 2008, roč. 102, č. 9, s. 1 - 0. ISSN: 0009-2770.

KOUŘIMSKÁ, L. – REZKOVÁ, P. Vliv skladování na kvalitu konopného oleje. Výživa a potraviny, 2015, roč. 2015, č. 3, s. 71-73. ISSN: 1211-846X.

**PRŮCHOVÁ, K. – **PODSKALSKÁ, T. – **KRUŽÍK, V. – KOUŘIMSKÁ, L. – SUS, J. – **ČÍŽKOVÁ, H. Volatile compounds and selected qualitative parametres of apples from organic and integrated farming - can we evaluate the difference?. Journal of Food and Nutrition Research, 2022, roč. 61, č. 1, s. 89-105. ISSN: 1336-8672.

ADÁMKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. Vybrané nutriční hodnoty jedlého hmyzu - potemníka moučného, brazilského a stájového. Maso, 2016, roč. 27, č. 7, s. 48-54. ISSN: 1210-4086.

SYRŮČEK, J. – PROKŮPKOVÁ, L. – KOUŘIMSKÁ, L. Výroba a kvalita hovězího masa v ČR. Náš chov, 2015, roč. 2015, č. 2, s. 30-33. ISSN: 0027-8068.

ADÁMKOVÁ, A. – **ADÁMEK, M. – **MLČEK, J. – **BORKOVCOVÁ, PH.D., d. – **BEDNÁŘOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – **SKÁCEL, J. – **VÍTOVÁ, E. Welfare of the mealworm (Tenebrio molitor) breeding with regard to nutrition value and food safety. Potravinárstvo, 2017, roč. 11, č. 1, s. 460-465. ISSN: 1337-0960.

KOUŘIMSKÁ, L. Změny při skladování jablek. Zahradnictví, 2010, roč. 9, č. 9, s. 14 - 15. ISSN: 1213-7596.

Odborná monografie

BABIČKA, L. – KOUŘIMSKÁ, L. Kysané mléčné výrobky. ČZU v Praze: ČZU, Katedra kvality zemědlských produktů, 2005. 32s. ISBN 80-213-1300-5.

KOUŘIMSKÁ, L. – BABIČKA, L. Malý slovníček pojmů pro zemědělce a potravináře. ČZU v Praze: ČZU, Katedra kvality zemědlských produktů, 2005. 20s. ISBN 80-213-1391-9.

KOUŘIMSKÁ, L. – BABIČKA, L. Metody hodnocení mléka a mléčných výrobků. ČZU v Praze: ČZU Praha, Katedra kvality zemědělských produktů, 2005. 48s. ISBN 80-213-1299-8.

Kapitoly v odborné knize

POUSTKOVÁ, I. – BABIČKA, L. – KOUŘIMSKÁ, L. – PROKŮPKOVÁ, L. – FAMĚRA, O. Laboralim 2009 Recent progress in analytical methods of food. Bratislava, Slovenská republika: STU Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Bratislava, Slovenská republika, 2009. 1s. ISBN 978-80-227-3071-6. s. Autenticita koncentrátů pomerančových džusů, s. 261 - 264.

BABIČKA, L. – POUSTKOVÁ, I. – KOUŘIMSKÁ, L. Additives and Contaminants in Food. Bratislava, Slovenská republika: STU Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Bratislava, Slovenská republika, 2009. 1s. ISBN 978-80-227-3183-6. s. Výroba potravin ve vztahu k zdravotním rizikům transgenních plodin, s. 102 - 105.