×
prof. MVDr. Eva Skřivanová, Ph.D.
banner

Publikace

 

https://scholar.google.cz/scholar?hl=cs&q=skrivanova+eva&btnG=

http://www.vuzv.cz/index.php?p=pulikacni_cinnost&site=default&citace=&diakritika=on&rok=vse&tlacitko=OK&pracovnik=138&kateg=vse&oddeleni=vse

 

Marounek M., Volek Z., Skřivanová E., Czauderna M. 2012. Gender-based differences in the effect of dietary cholesterol in rats. Central European Journal of Biology 7, 980-986.

 

Skřivan M., Marounek M., Englmaierová M., Skřivanová E. 2012. Influence of dietary vitamin C and selenium, alone and in combination, on the composition and oxidative stability of meat of broilers. Food Chemistry 130 (3), 660-664.

 

Skřivanová E., Molatová Z., Matěnová M., Houf K., Marounek M. 2011. Inhibitory effect of organic acids on arcobacters in culture and their use for control of Arcobacter butzleri on chicken skin. International Journal of Food Microbiology 144, 367-371.

 

Molatová Z., Skřivanová E., Baré J., Houf K., Bruggeman G., Marounek M. 2011. Effect of coated and non-coated fatty acid supplementation on broiler chickens experimentally infected with Campylobacter jejuni. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 95 (6), 701-706.

 

Skřivanová, E., Worgan, H. J., Pinloche, E., Marounek, M., Newbold, J., McEwan, N. R. 2010. Changes in the bacterial population of the caecum and stomach of the rabbit in response to addition of dietary caprylic acid. Veterinary Microbiology 144, 334-339.

 

Molatová Z., Skřivanová E., Macias B., McEwan N. R., Březina P., Marounek M. 2010. Susceptibility of Campylobacter jejuni to organic acids and monoacylglycerols. Folia Microbiologica 55, 215-220.

 

Marounek M., Volek Z., Skřivanová E., Tůma J. 2010. Effects of amidated pectine alone and combined with cholestyramine on cholesterol homeostasis in rats fed a cholesterol-containing diet. Carbohydrate Polymers 80, 989-992.

 

Marounek M., Volek Z., Skřivanová E., Tůma J., Dušková D. 2010. Comparative effect of amidated pectin and psyllium on cholesterol homeostasis in rats. Central European Journal of Biology 5, 299-303.

 

Skřivanová E., Molatová Z., Skřivanová V., Marounek M. 2009. Inhibitory activity of rabbit milk and medium-chain fatty acids against enteropathogenic Escherichia coli O128. Veterinary Microbiology135, 358-362.

 

Skřivanová E., Skřivanová V., Volek Z., Marounek M. 2009. Effect of triacylglycerols of medium-chain fatty acids on growth rate and mortality of rabbits weaned at 25 and 35 days of age. Veterinární Medicína 54, 19-24.

 

Skřivanová E., Molatová Z., Marounek M. 2008. Effects of caprylic acid and triacylglycerols of both caprylic and capric acid in rabbits experimentally infected with enteropathogenic Escherichia coli O103. Veterinary Microbiology126, 372-376.

  

Skřivanová E., Marounek M. 2007. Influence of pH on antimicrobial activity of organic acids against rabbit enteropathogenic strain of Escherichia coli. Folia Microbiologica 52, 70-72.

 

Skřivanová E., Marounek M., De Smet S., Raes K. 2007. Influence of dietary selenium and vitamin E on quality of veal. Meat Science 76, 495-500.

 

Skřivanová E., Marounek M., Benda V., Březina P. 2006. Susceptibility of Escherichia coli, Salmonella sp and Clostridium perfringens to organic acids and monolaurin. Veterinární Medicína 51, 81-88.

 

Skřivanová, E., Marounek, M., Dlouhá, G.,   Kaňka, J. 2005. Susceptibility of Clostridium perfringens to C2-C18 fatty acids. Letters in Applied Microbiology 41, 77-81.

 

Marounek, M., Skřivanová, E., Skřivanová, V. 2004. A note on the effect of caprylic acid and triacylglycerols of caprylic and capric acid on growth rate and shedding of coccidia oocysts in weaned piglets. Journal of Animal and Feed Sciences 13, 269-274.

 

Skřivanová, E., Savka, O., Marounek, M. 2003, In vitro effect of C2-C18 fatty acids on salmonellas. Folia Microbiologica 49, 199-202.

 

Marounek, M., Skřivanová, E., Rada, V. 2003. Susceptibility of Escherichia coli to C2-C18 fatty acids. Folia Microbiologica  48, 731-735.  

Článek v odborném periodiku

LALOUČKOVÁ, K. – SKŘIVANOVÁ, E. Antibiotic Resistance in Livestock Breeding: A Review. Scientia Agriculturae Bohemica, 2019, roč. , č. , s. 15-22. ISSN: 1211-3174.

**ŠPLÍCHAL, I. – **DONOVAN, S. – **ŠPLÍCHALOVÁ, Z. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – VLKOVÁ, E. – **JENISTOVA, V. – KILLER, J. – ŠVEJSTIL, R. – SKŘIVANOVÁ, E. – **ŠPLÍCHALOVÁ, A. Colonization of germ-free piglets with commensal Lactobacillus amylovorus, Lactobacillus mucosae, and probiotic E. coli Nissle 1917 and their interference with Salmonella Typhimurium. Microorganisms, 2019, roč. 7, č. 8, s. 1-18. ISSN: 2076-2607.

MAROUNEK, M. – **VOLEK, Z. – SKŘIVANOVÁ, E. – **TAUBNER, T. – **PEBRIANSYAH, A. – **DUŠKOVÁ, D. Comparative study of the hypocholesterolemic and hypolipidemic activity of alginate and amidated alginate in rats. INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES, 2017, roč. 105, č. , s. 620-624. ISSN: 0141-8130.

MAROUNEK, M. – VOLEK, Z. – SKŘIVANOVÁ, E. – TAUBNER, T. – DUŠKOVÁ, D. Comparative Study on the Hypocholesterolemic Activity of Amidated Polysaccharides and Psyllium. BioResources, 2016, roč. 11, č. 1, s. 365-372. ISSN: 1930-2126.

HOVORKOVÁ, P. – LALOUČKOVÁ, K. – SKŘIVANOVÁ, E. Determination of In Vitro Antibacterial Activity of Plant Oils Containing Medium-Chain Fatty Acids against Gram-Positive Pathogenic and Gut Commensal Bacteria. Czech Journal of Animal Science, 2018, roč. 63, č. 3, s. 119-125. ISSN: 1212-1819.

**SKŘIVAN, M. – MAROUNEK, M. – **ENGLMAIEROVÁ, M. – **ČERMÁK, L. – VLČKOVÁ, J. – SKŘIVANOVÁ, E. Effect of dietary fat type on intestinal digestibility of fatty acids, fatty acid profiles of breast meat and abdominal fat, and mRNA expression of lipid-related genes in broiler chickens . PLoS One, 2018, roč. 13, č. 4, s. 1-11. ISSN: 1932-6203.

GEIGEROVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. – SKŘIVANOVÁ, E. – **STRAKOVÁ, E. – **SUCHÝ, P. Effect of Dietary Lupin (Lupinus albus) on the Gastrointestinal Microbiota Composition in Broiler Chickens and Ducks. Czech Journal of Animal Science, 2017, roč. 62, č. 9, s. 369-376. ISSN: 1212-1819.

HOVORKOVÁ, P. – SKŘIVANOVÁ, E. – KUDRNOVÁ, E. – MAROUNEK, M. Effect of dietary medium-chain fatty acids on Campylobacter jejuni in broiler chickens. Scientia Agriculturae Bohemica, 2015, roč. 46, č. 4, s. 154-158. ISSN: 1211-3174.

**ČERMÁK, L. – **VLČKOVÁ, J. – SKŘIVANOVÁ, E. – LALOUČKOVÁ, K. – **ENGLMAIEROVÁ, M. Effect of Genotype on Ileal and Caecal Microbiota in Pasture-Reared Dominant Cockerels. Scientia Agriculturae Bohemica, 2019, roč. , č. , s. 89-95. ISSN: 1211-3174.

ČERMÁK, L. – PRAŽÁKOVÁ, Š. – MAROUNEK, M. – SKŘIVAN, M. – SKŘIVANOVÁ, E. Effect of green alga Planktochlorella nurekis on selected bacteria revealed antibacterial activity in vitro. Czech Journal of Animal Science, 2015, roč. 60, č. 10, s. 427-435. ISSN: 1212-1819.

SKŘIVAN, M. – MAROUNEK, M. – ENGLMAIEROVÁ, M. – SKŘIVANOVÁ, E. Effect of increasing doses of marigold (Tagetes erecta) flower extract on eggs carotenoids content, colour and oxidative stability. ..., 2016, roč. 25, č. 1, s. 58-64. ISSN: N.

ENGLMAIEROVÁ, M. – SKŘIVAN, M. – SKŘIVANOVÁ, E. – BUBANCOVÁ, I. – ČERMÁK, L. – VLČKOVÁ, J. Effects of a low-phosphorus diet and exogenous phytase on performance, egg quality, and bacterial colonisation and digestibility of minerals in the digestive tract of laying hens. Czech Journal of Animal Science, 2015, roč. 60, č. 12, s. 542-549. ISSN: 1212-1819.

JOCH, M. – **MRÁZEK, J. – SKŘIVANOVÁ, E. – **ČERMÁK, L. – MAROUNEK, M. Effects of pure plant secondary metabolites on methane production, rumen fermentation and rumen bacteria populations in vitro . Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 2018, roč. 102, č. 4, s. 869-881. ISSN: 0931-2439.

**ŠPLÍCHAL, I. – **DONOVAN, S. – **JENISTOVA, V. – **ŠPLÍCHALOVÁ, I. – ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – VLKOVÁ, E. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **SINKORA, M. – KILLER, J. – SKŘIVANOVÁ, E. – **ŠPLÍCHALOVÁ, A. High mobility group box 1 and TLR4 signaling pathway in gnotobiotic piglets colonized/infected with L. amylovorus, L. mucosae, E. coli Nissle 1917 and S. typhimurium. International Journal of Molecular Sciences, 2019, roč. 20, č. 24, s. 1-20. ISSN: 1422-0067.

LALOUČKOVÁ, K. – MALÁ, L. – **SLANIČKOVÁ, P. – SKŘIVANOVÁ, E. In vitro antimicrobial effect of palm oils rich in medium-chain fatty acids against mastitis-causing Gram-positive bacteria. Czech Journal of Animal Science, 2019, roč. 64, č. 8, s. 325-331. ISSN: 1212-1819.

KUDERA, T. – RONDEVALDOVÁ, J. – **KANT, R. – **UMAR, M. – SKŘIVANOVÁ, E. – KOKOŠKA, L. In vitro growth-inhibitory activity of Calophyllum inophyllum ethanol leaf extract against diarrhoea-causing bacteria. TROPICAL JOURNAL OF PHARMACEUTICAL RESEARCH, 2017, roč. 16, č. 9, s. 2207-2213. ISSN: 1596-5996.

SKŘIVANOVÁ, E. – VAN IMMERSEEL, F. – HOVORKOVÁ, P. – KOKOŠKA, L. In Vitro Selective Growth-Inhibitory Effect of 8-Hydroxyquinoline on Clostridium perfringens versus Bifidobacteria in a Medium Containing Chicken Ileal Digesta. PLoS One, 2016, roč. 11, č. 12, s. 1-11. ISSN: 1932-6203.

VLKOVÁ, E. – **KODEŠOVÁ, T. – ŠVEJSTIL, R. – SKŘIVANOVÁ, E. – MUSILOVÁ, Š. Lupina jako zdroj prebiotických oligosacharidů. Výživa a potraviny, 2018, roč. 3, č. , s. 76-78. ISSN: 1211-846X.

KILLER, J. – SKŘIVANOVÁ, E. – HOCHEL, I. – MAROUNEK, M. Multilocus sequence typing of cronobacter strains isolated from retail foods and environmental samples. Foodborne Pathogens and Disease, 2015, roč. 12, č. 6, s. 514-521. ISSN: 1535-3141.

SKŘIVANOVÁ, E. – HOVORKOVÁ, P. – VLKOVÁ, E. – GEIGEROVÁ, M. Nekrotická enteritida drůbeže a možnosti její redukce pomocí kyseliny laurové. Veterinářství, 2014, roč. 11, č. , s. 892-895. ISSN: 0506-8231.

GEIGEROVÁ, M. – VLKOVÁ, E. – SKŘIVANOVÁ, E. – BUNEŠOVÁ, V. Odlišnosti v mikrobiotě trávicího traktu různých druhů savců. Veterinářství, 2014, roč. 7, č. , s. 522-526. ISSN: 0506-8231.

SKŘIVANOVÁ, E. – HOVORKOVÁ, P. – ČERMÁK, L. – MAROUNEK, M. Potential Use of Caprylic Acid in Broiler Chickens:Effect on Salmonella Enteritidis. Foodborne Pathogens and Disease, 2015, roč. 12, č. 1, s. 62-67. ISSN: 1535-3141.

SKŘIVANOVÁ, E. – PRAŽÁKOVÁ, Š. – BENDA, O. – HOVORKOVÁ, P. – MAROUNEK, M. Susceptibility of Escherichia coli and Clostridium perfringens to sucrose monoesters of capric and lauric acid (Article). Czech Journal of Animal Science, 2014, roč. 59, č. 4, s. 374-380. ISSN: 1212-1819.

HOVORKOVÁ, P. – SKŘIVANOVÁ, E. Use of Caprylic Acid in Broiler Chickens: Effect on Campylobacter jejuni. Foodborne Pathogens and Disease, 2015, roč. 12, č. 8, s. 712-718. ISSN: 1535-3141.

Ostatní výsledky

SKŘIVANOVÁ, E. – ŠVEJSTIL, R. – **STRAKOVÁ, E. – **SUCHÝ, P.A possible prebiotic effect of dietary lupin (Lupinus albus) in laying hens. 2018, SKŘIVANOVÁ, E. – ŠVEJSTIL, R. – **STRAKOVÁ, E. – **SUCHÝ, P. A possible prebiotic effect of dietary lupin (Lupinus albus) in laying hens. In The Role of Probiotics on the Roadmap to a Healthy Microbiota 19.04.2018, Ghent, Belgium.: International Yakult Symposium 2018, 2018. s. 29-29..

SKŘIVANOVÁ, E. Podtyp: Článek v nerecenzovaném časopise (mimo kategorie RIV); Alternatives to in-feed antibiotics and their impact on the safety of animal products. 2014, 3rd International Conference and Exhibition on Nutrition and Food Sciences, September 23-25, Valencia, Spain. Journal of Nutrition and Food Sciences 2014, roč. 4, č. 5. ISSN: 2155-9600.

HOVORKOVÁ, P. – SKŘIVANOVÁ, E. – KUDRNOVÁ, I. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin. 2014, Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., Košice, s. 221–225. ISBN: 978-80-8077-408-0.

HOVORKOVÁ, P. – SKŘIVANOVÁ, E. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Caprylic acid and its effect on Campylobacter jejuni in broiler chickens. 2015, Book of Abstracts ASPA 21st Congress Milano, 9.6.-12.6.2015, Italian Journal of Animal Science, roč. 14, s. 21. ISSN: 15944077.

HEJNÁK, V. – BARTÁK, M. – FANTOVÁ, M. – CHALOUPKOVÁ, H. – JANKOVSKÁ, I. – JEBAVÝ, L. – KALOUS, L. – KOPECKÝ, O. – LEDVINKA, Z. – MAJZLÍK, I. – NAVRÁTIL, J. – NOHEJLOVÁ, L. – PATOKA, J. – PLACHÝ, V. – RAJMON, R. – SKŘIVANOVÁ, E. – SLAVÍK, O. – STÁDNÍK, L. – STUPKA, R. – ŠEBKOVÁ, N. – TITĚRA, D. – TŮMOVÁ, E. – VOSTRÝ, L. – VRABEC, V. – ZITA, L. Podtyp: Skripta; Chováme zvíře - specializované skriptum pro Univerzitu třetího věku. 2015, Hejnák, V., Skalický, M., Voženílková, J. (Eds.) Specializovaná skripta pro U3V. Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Praha, 2015. 236 s. ISBN: 978-80-213-2512-8.

GEIGEROVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. – SKŘIVANOVÁ, E. – KODEŠOVÁ, T. – RADA, V.Influence of raffinose-series oligosaccharides isolated from lupin (lupinus albus) on the intestinal microbiota of broiler chicken. 2016, Poster Abstract Food Micro, 19.-22.6.2016 Dublin, Ireland, s.559..

SKŘIVANOVÁ, E. – HOVORKOVÁ, P. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Možnosti redukce výskytu Clostridium perfringens v chovech drůbeže pomocí kyseliny laurové a jejích derivátů. 2014, Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů, Praha, Str. 11 – 14. ISBN: 987-80-7403-123-6.

KREJCAROVÁ, J. – HOVORKOVÁ, P. – FROHDEOVÁ, M. – ŠIMEK, F. – SUCHÝ, P. – STRAKOVÁ, E. – SKŘIVANOVÁ, E. – DOLEŽAL, P. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Porování změn nutriční hodnoty pastevního porostu v průběhu vegetačního období. 2014, Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI., 2.9.2-3.9.2014, Košic, s. 68–71. ISBN: 978-80-8077-408-0.

UHLÍŘOVÁ, L. – VOLEK, Z. – MAROUNEK, M. – SKŘIVANOVÁ, E. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); The effect of a diet based on whole white lupin seed (Lupinus albus cv Amiga) on sanitary risk index and the growth of growing-fattening rabbits. 2016, Proceedings of the 11th World Rabbit Congress, Qingdao (China)- June 15-18, s. 459-462.

SKŘIVANOVÁ, E. – GEIGEROVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); The effect of dietary white lupin (lupinas albus) seeds on intestinal microbiota. 2016, Book of Abstract, 4 th International ISEKI_Food Conference, 6.7.-8.7.2016 Viena, Austria, s. 230. ISBN: 978-3-900932-34-3.

VOLŠTÁTOVÁ, T. – HAVLÍK, J. – DOSKOČIL, I. – POTŮČKOVÁ, M. – SKŘIVANOVÁ, E. – RŮŽIČKOVÁ, J. – MIŠKOVSKÁ, D. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); The effect of different milks on the adhesion of selected strain of lactobacilli. 2014, 5th Management Committee & Working Groups Meeting of Cost Action FA 1005, 23.-25. September 2014, Dubrovník, Croatia.

SKŘIVANOVÁ, E. – HOVORKOVÁ, P. – LALOUČKOVÁ, K.The study on antibacterial activity of plant oils containing medium-chain fatty acids. 2016, Poster Abstract Food Micro, 19.-22.6.2016 Dublin, Ireland, s.559..

HOVORKOVÁ, P. – SKŘIVANOVÁ, E. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); The use of caprylic acid in broiler chickens: effect on Campylobacter jejuni. 2015, XI. Kábrtovy dietetické dny, NutriNet,15.5.2015, Brno, s. 94-101. ISBN: 978-80-263-0900-0.