×
Ing. Monika Sabolová, Ph.D.
banner

Publikace

Zelenková, J., Sabolová, M.: Alkohol ve výžive kojících žen v České republice. Výživa a potraviny. 1, 6-10 (2024).

Sabolová, M., Fišnar, J., Réblová, Z.: Vitamin E - doporučený a skutečný příjem. Chemické listy. 117, 677-683 (2023).

Sabolová, M., Kulma, M., Petříčková, D., Kletečková, K., Kouřimská, L.: Changes in purine and uric acid content in edible insects during culinary processing. Food Chemistry. 403: 134349 (2023).

Sabolová, M., Kulma, M., Škvorová, P., Veselá, K., Kurečka, M., Kouřimská, L.: Investigating purine and uric acid contents of various developmental stages of artificially reared edible insects. Journal of FInsects as Food and Feed. 9,  77-85 (2023).

Soukup, J., Kouřimská, L., Sabolová, M., Okrouhlá, M.: Effects of frying oil type on its stability and composition of fried food. Czech Journal of Food Sciences. 40, 323-330 (2022). 

Neuzil-Bunesova, V., Ramirez Garcia, A., Modrackova, N., Makovska, M., Sabolova, M., Sproer, C., Bunk, B., Bolm, J., Schwab, C. Feed insects as a reservoir of granadaene-producing Lactococci. Frontiers in Microbiology. 13, 848490, (2022).

Modrackova, N., Copova, I., Stovicek, A., Makovska, M., Schierova, D., Mrazek, J., Sabolova, M., Vlkova, E., Hradsky, O., Bronksy, J., Nevoral, J., Bunesova, V. Microbial shifts of faecal microbiota using enteral nutrition in vivo. Journal of Funcional Food. 77, 104330 (2021).

Sabolová, M., Kulma, M., Kouřimská, L.: Sex-dependent differences in purine and uric acid contents of selected edible insect. Journal of Food Composition and Analysis. 96, 103746 (2021).

Sabolová, M., Zeman, V., Lebedová, G., Doležal, M., Soukup, J., Réblová, Z.: Relationship between the fat and oil composition and their initial oxidation rate during storage at slightly elevated temperature. Czech Journal of Food Sciences. 38, 404-409 (2020).

Sabolová, M., Kouřimská, L.: Vitamin C and nitrates content in fruit and vegetables from farmers´markets and supermarkets. Potravinárstvo. 14, 1124-1130 (2020).

Žatečka, L., Sabolová, M.: Personalizovaná výživa. Výživa a potraviny. 3, 103-106 (2020)

Kouřimská, L., Kotrbová, V., Kulma, M., Adámková, A., Mlček, J., Sabolová, M., Homolková, D.: Attitude of assessors in the Czech Republic to the consumption of house cricket Acheta domestica L. - A preliminary study. Czech Journal of Food Sciences. 38, 72-76 (2020)

Sabolová, M.: Role máku ve výživě člověka. Výživa a potraviny. 1, 8-12 (2020)

Sabolová, M., Kouřimská, L.: Káva a hodnocení její kvality. Výživa a potraviny. 6, 149-151 (2019)

Holec, J., Poláková J., a kol.: Zemědělství a potraviny encyklopedický přehled. ProfiPress Praha (2019). ISBN 978-80-86726-98-4

Sládková, B., Schmidtová, D., Krupková, M., Sabolová, M.: Houby jako součást výživy. Výživa a potraviny. 1, 15-18 (2019)

Fišnar J., Sabolová M., Réblová Z.: Relationship between tocopherols depletion and polymerised triacylglycerols formation during heating of vegetable oils. Czech J Food Sci. 36, (2018)

Sabolová M., Czornyj Š., Fišnar J., Doležal M., Sosnová D., Matějková K., Réblová Z.: Tocochromanol content in commercially prepared fried foods. Czech J Food Sci. 36, 392-402 (2018)

Kouřimská L., Sabolová M., Horčička P. Rys S., Božik M.: Lipid content, fatty acid profile and nutritional value of new oat cultivars. J Cereal Sci. 84, 44-48 (2018)

Nevrzalová A., Kouřimská L., Sabolová M.: Alergenní vlastnosti různých druhů mlék, Výživa a potraviny. 6, 146-150 (2017)

Sabolová M., Pohořelá B., Fišnar J., Kouřimská L., Chrpová D., Pánek J.: Formation of oxysterols during thermal processing and frozen storage of cooked minced meat. J Sci Food Agr. 97, 5092-5099 (2017)

Sabolová M., Johanidesová A., Hasalíková E., Fišnar J., Doležal M., Réblová Z.: Relationship between the composition of fats and oils and their oxidative stability at different temperatures, determined using the Oxipres apparatus. Eur J Lipid Sci Technol. 119 (2017)

Huml L., Miksatkova P., Novy P., Drabek O., Sabolova M., Umar M., Tejnecky V., Pohorela B., Kourimska L., Maskova E., Tulin A., Lapcik O., Kokoska L.: Fatty acids, minerals, phenolics and vitamins in the seeds of Inocarpus fagifer, a Pacific Island underutilized legume. J Appl Bot Food Qual. 89, 264-269 (2016)

Sabolová M., Adámková A, Kouřimská L., Chrpová D, Pánek J.: Minor lipophilic compounds in edible insects. Potravinárstvo. 10, 400-406 (2016).

Kouřimská L., Sabolová M., Dvořáková B., Roubíčková I., Pánek J., Nový P.: Antioxidant aktivity of Lamiaceae herbs grown under organic and conventional farming. Sciencia Agriculturae Bohemica (SAB). 45, 19-25 (2014)