×
Ing. Jan Komárek, Ph.D.
Think about your data!
banner

Jak psát BP/DP

Vážení diplomanti,
Vážení bakalanti,

Věnujte, prosím, velkou pozornost zpracování vaší závěrečné práce. Fakulta vydává metodické pokyny pro zpracování BP nebo DP, kterými jste povinni se řídit. V této souvislosti bych vám rád sdělil několik informací. Každý si nastudujte a do textu zapracujte povinné kapitoly u vašeho typu práce (studie, experiment, vývoj apod.). 

Výběr zdrojů je většinou stěžejním aspektem zpracování práce. Věnujte tak zvýšenou pozornost zdrojům, ze kterých myšlenky přebíráte. V rámci ČZU existuje databáze infozdroje, do které máte přístup skrze svůj univerzitní login. Jedná se o elektronickou informační databázi zdrojů, která Vám umožňuje volný přístup do placených odborných publikací. Přes tuto aplikaci máte přístup do databáze Web of Science, která je cenným zdrojem vědeckých publikací. Dobrým zdrojem informací je také Google Scholar. Dbejte zvýšené pozornosti při hledání zdrojů ve webových vyhledávačích. Vyvarujte se citování šedé literatury a akademických publikací jako jsou učebnice a skripta. Nezapomeňte, že text prochází kontrolou plagiátorství a také, že oponenti bývají poměrně sečtělí a podobnost často odhalí sami.

Pro organizaci zdrojů literatury používejte, prosím, bibliografickou knihovnu Mendeley (případně alternativy). Jedná se o desktopovou aplikaci s webovým rozšířením, která Vám umožní pohodlně stahovat zdroje již při procházení webem a především správu veškerých zdrojů. Aplikace nabízí i integraci s MS Office, díky které budete moci citovat bez nutnosti ručního vypisování. Návody lze najít mimo jiné na youtube. Mějte, prosím, na paměti, že korektní citování a uvedení všech zdrojů je základním kamenem závěrečné práce. Citační režim volte v souladu s metodickým pokynem, jeden zvolený styl je nutné držet v celé práci.

Nezapomeňte vždy vlastní práci předsadit úvodní kapitolu, kde vysvětlíte důležitost tématu, stručně shrnete, co bylo v problematice již uděláno a čím se Vaše práce vyčleňuje. Abstrakt práce piště až na samotném konci, jedná se o komplexní shrnutí celé práce včetně výsledků. Po přečtení abstraktu každý velmi rychle odhalí vaše vyjadřovací schopnosti. Jedná se dost možná o jedinou část práce, kterou si přečte i někdo další než jenom oponent a komise.


Citační manažer Mendeley - https://www.mendeley.com/

----

Několik dalších poznámek a doporučení pod čarou:

  • Vyhněte se způsobu psaní rešerše jako odstavec (citace), jiný odstavec (citace) atd. To není rešerše.
  • Nikdy nestavte odstavec z jedné věty.
  • Citace je vždy součástí věty.
  • Citujte vždy co možná nejvíce relevantní zdroje.
  • Mimo obecně platná fakta citujte vždy každou převzatou myšlenku.
  • Práce se formátuje na jednostranný tisk, zarovnaná do bloku.
  • Vyvarujte se gramatických a typografických chyb, kombinaci fontů a veškerých efektů textu.
  • Nelze mít předložky a spojky na koncích řádků, využívejte pevných mezer.

počítadlo.abz.cz