Profesní zkušenosti
Vědecký výzkum v oblasti analýzy potravin, mikrobiologie potravin a mikrobiologie trávicího traktu:
Izolace bakterií, identifikace a charakterizace bakterií pomocí biochemických a molekulárně genetických metod, testování prebiotik a probiotických bakterií in vitro a jejich aplikovaný výzkum, detailní zaměření na bakteriální rod Bifidobacterium.
ORCID: 0000-0002-7596-4360
SCOPUS ID: 26195322500
Researcher ID: R-4013-2018
Reference: Prof. Christophe Lacroix, christophe.lacroix@hest.ethz.ch
Assoc. Prof. Clarissa Schwab, clarissa.schwab@hest.ethz.ch
Assoc. Prof. Konrad Domig, konrad.domig@boku.ac.at
Prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D. vlkova@af.czu.cz
Vzdělání a kvalifikace
ČZU v Praze, FAPPZ
11/2017 habilitována docentem
Ø Habilitační práce: Charakterizace bifidobakterií a jejich role ve střevní mikrobiotě (obhájeno 22. listopad, 2017)
2009-2012 Doktorské studium: Obecná zootechnika; Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky (Ph.D.)
Ø Dizertační práce: Výběr nových probiotik pro mláďata přežvýkavců (obhájeno 30. října, 2012)
2007-2009 Magisterské studium: Kvalita a zpracování zemědělských produktů (Ing.)
2004-2007 Bakalářské studium: Živočišná produkce (Bc.)
Zahraniční stáže
ETHZ (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich - Swiss Federal Institute of Technology in Zurich)
Laboratoř potravinářské biotechnologie – roční postgraduální stáž (2014/2015)
BOKU (Universität für Bodenkultur Wien - University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna)
Laboratoř mikrobiologie a hygieny potravin – semestrální doktorská stáž (2010/2011)
Shanghai Jiao Tong University (Čína); Sustainable Agriculture and Food Safety training (10/2018, 2 týdny)
University of Colorado, Denver (USA) – Laboratory of J. ESPINOSA (8/2018, 2 týdny)
Institut de Génomique Functionnelle de Lyon - IGFL (Francie) - Laboratory F. LEULIER, Erasmus+ training (4/2017, 1 týden)
Účast na projektech
2019-2020 8J19AT028: Projekt Česko-Rakouské spoluráce - Charakterizace bifidobakteriálních kmenů z různých hostitelů a prostředí s důrazem na jejich antibiotickou rezistenci
2018-2022 CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_019/0000845: NutRisk Centre - Přítomnost patogenních mikroorganismů v rostlinách a živočišných produktech
2014-2016 14-31984P: Testování schopnosti bifidobakterií potlačovat patogenní bakterie u mláďat přežvýkavců
2012-2016 GAP503/12/0337: Invazní mechovka Pectinatella magnifica v České republice: její biologie a sekundární metabolity
2012-2016 QJ1210047: Vývoj nových prostředků pro podporu imunity včel, prevenci a léčbu včelích onemocnění
2012-2016 QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin
2012 Danone grant: Růst střevních bakterií na oligosacharidech mateřského mléka a mucinu
2009-2012 GA523/08/1091: Podávání bifidobakterií mláďatům přežvýkavců
2011 Danone grant: Využití oligosacharidů mateřského mléka střevními bakteriemi
2009-2011 GA525/08/H060: Využití synbiotik z rostlinných extraktů ve výživě lidí a zvířat
Vědecká ocenění
2018 Cena za nejlepší publikace autorů mladších 35 let, Společnost pro probiotika a prebiotika
2014 Danubius Young Scientist Award
2013 Cena profesora Stoklasy pro nejlepší absolventy doktorských studijních programů ČZU
2012 Cena rektora za nejlepší publikační výstupy výzkumné práce doktorandů ČZU
2012 Cena Danone pro mladé vědce
2012 Cena za nejlepší publikace autorů mladších 35 let, Společnost pro probiotika a prebiotika
Členství
Československá společnost mikrobiologická
Společnost pro probiotika a prebiotika