×
Ing. Roman Švejstil
banner

Publikace

Článek v odborném periodiku

**SECHOVCOVÁ, H. – KILLER, J. – PECHAR, R. – GEIGEROVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. – SALMONOVÁ, H. – MEKADIM, C. – RADA, V. – VLKOVÁ, E. – **KOFROŇOVÁ, O. – **BENADA, O. Alloscardovia venturai sp nov., a fructose 6-phosphate phosphoketolase-positive species isolated from the oral cavity of a guinea-pig (Cavia aperea f. porcellus). International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 2017, roč. 67, č. 8, s. 2842-2847. ISSN: 1466-5026.

ŠVEJSTIL, R. – SALMONOVÁ, H. – ČÍŽKOVÁ, J. Analysis of Cutaneous Microbiota of Piglets with Hereditary Melanoma. Scientia Agriculturae Bohemica, 2018, roč. 49, č. 4, s. 285-290. ISSN: 1211-3174.

LANGROVÁ, I. – CHODOVÁ, D. – TŮMOVÁ, E. – HORÁKOVÁ, B. – KREJČÍŘOVÁ, R. – ŠAŠKOVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. – JANKOVSKÁ, I. – VADLEJCH, J. – ČADKOVÁ, Z. – **KNÍŽKOVÁ, I. – NECHYBOVÁ, S. Assessment of low doses of Eimeria tenella sporulated oocysts on the biochemical parameters and intestinal microflora of chickens. Turkish Journal of Veterinary & Animal Science, 2019, roč. 43, č. 1, s. 76-81. ISSN: 1300-0128.

MUSILOVÁ, Š. – MODRÁČKOVÁ, N. – **HERMANOVÁ, P. – **HUDCOVIČ, T. – ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. – TEJNECKÝ, V. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. Assessment of the synbiotic properites of human milk oligosaccharides and Bifidobacterium longum subsp infantis in vitro and in humanised mice. Beneficial Microbes, 2017, roč. 8, č. 2, s. 281-289. ISSN: 1876-2883.

PECHAR, R. – KILLER, J. – SALMONOVÁ, H. – GEIGEROVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. – **ŠVEC, P. – **SEDLÁČEK, I. – RADA, V. – **BENADA, O. Bifidobacterium apri sp nov., a thermophilic actinobacterium isolated from the digestive tract of wild pigs (Sus scrofa). International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 2017, roč. 67, č. 7, s. 2349-2356. ISSN: 1466-5026.

**ŠPLÍCHAL, I. – **DONOVAN, S. – **ŠPLÍCHALOVÁ, Z. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – VLKOVÁ, E. – **JENISTOVA, V. – KILLER, J. – ŠVEJSTIL, R. – SKŘIVANOVÁ, E. – **ŠPLÍCHALOVÁ, A. Colonization of germ-free piglets with commensal Lactobacillus amylovorus, Lactobacillus mucosae, and probiotic E. coli Nissle 1917 and their interference with Salmonella Typhimurium. Microorganisms, 2019, roč. 7, č. 8, s. 1-18. ISSN: 2076-2607.

GEIGEROVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. – SKŘIVANOVÁ, E. – **STRAKOVÁ, E. – **SUCHÝ, P. Effect of Dietary Lupin (Lupinus albus) on the Gastrointestinal Microbiota Composition in Broiler Chickens and Ducks. Czech Journal of Animal Science, 2017, roč. 62, č. 9, s. 369-376. ISSN: 1212-1819.

ŠVEJSTIL, R. – PLACHÝ, V. – JOCH, M. – ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – **DUŠKOVÁ, D. – **HAUTEKIET, V. – VLKOVÁ, E. Effect of probiotic Clostridium butyricum CBM 588 on microbiota and growth performance of broiler chickens. Czech Journal of Animal Science, 2019, roč. 64, č. 9, s. 387-394. ISSN: 1212-1819.

PECHAR, R. – KILLER, J. – ŠVEJSTIL, R. – SALMONOVÁ, H. – GEIGEROVÁ, M. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – RADA, V. – **BENADA, O. Galliscardovia ingluviei gen. nov., sp nov., a thermophilic bacterium of the family Bifidobacteriaceae isolated from the crop of a laying hen (Gallus gallus f. domestica). International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 2017, roč. 67, č. 7, s. 2403-2411. ISSN: 1466-5026.

ROČKOVÁ, Š. – RADA, V. – HAVLÍK, J. – ŠVEJSTIL, R. – VLKOVÁ, E. – BUNEŠOVÁ, V. – JANDA, K. – PROFOUSOVÁ, I. Growth of bifidobacteria in mammalian milk. Czech Journal of Animal Science, 2013, roč. 58, č. 3, s. 99-105. ISSN: 1212-1819.

**KRAUSOVÁ, G. – **HYNŠTOVÁ, I. – ŠVEJSTIL, R. – MRVÍKOVÁ, I. – **KADLEC, R. Identification of Synbiotics Conducive to Probiotics Adherence to Intestinal Mucosa Using an In Vitro Caco-2 and HT29-MTX Cell Model. Processes, 2021, roč. 9, č. 4, s. 0-0. ISSN: 2227-9717.

KRAUSOVÁ, G. – RADA, V. – MARŠÍK, P. – MUSILOVÁ, Š. – ŠVEJSTIL, R. – DRÁB, V. – HYRSLOVÁ, I. – VLKOVÁ, E. Impact of purified human milk oligosaccharides as a sole carbon source on the growth of lactobacilli in in vitro model. African Journal of Microbiology Research, 2015, roč. 9, č. 9, s. 565-571. ISSN: 1996-0808.

MUSILOVÁ, Š. – MODRÁČKOVÁ, N. – DOSKOČIL, I. – ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. Influence of human milk oligosaccharides on adherence of bifidobacteria and clostridia to cell lines. ACTA MICROBIOLOGICA ET IMMUNOLOGICA HUNGARICA, 2017, roč. 64, č. 4, s. 415-422. ISSN: 1217-8950.

KILLER, J. – PECHAR, R. – **ŠVEC, P. – SALMONOVÁ, H. – ŠVEJSTIL, R. – GEIGEROVÁ, M. – RADA, V. – VLKOVÁ, E. – MEKADIM, C. Lactobacillus caviae sp nov., an obligately heterofermentative bacterium isolated from the oral cavity of a guinea pig (Cavia aperea f. porcellus). International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 2017, roč. 67, č. 8, s. 2903-2909. ISSN: 1466-5026.

VLKOVÁ, E. – **KODEŠOVÁ, T. – ŠVEJSTIL, R. – SKŘIVANOVÁ, E. – MUSILOVÁ, Š. Lupina jako zdroj prebiotických oligosacharidů. Výživa a potraviny, 2018, roč. 3, č. , s. 76-78. ISSN: 1211-846X.

**MRÁZEK, J. – MEKADIM, C. – **KUČEROVÁ, P. – ŠVEJSTIL, R. – ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – VLASÁKOVÁ, J. – **TARASOVÁ, R. – ČÍŽKOVÁ, J. – **ČERVINKOVÁ, M. Melanoma-related changes in skin microbiome. ..., 2019, roč. 64, č. 3, s. 435-442. ISSN: N.

PECHAR, R. – RADA, V. – PARAFATI, L. – MUSILOVÁ, Š. – BUNEŠOVÁ, V. – VLKOVÁ, E. – KILLER, J. – MRÁZEK, J. – KMET, V. – ŠVEJSTIL, R. Mupirocin-mucin agar for selective enumeration of Bifidobacterium bifidum. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY, 2014, roč. 2014, č. 191, s. 32-35. ISSN: 0168-1605.

**VERVERIS, E. – **ACKERL, R. – **AZZOLINI, D. – **COLOMBO, P. – **DE SESMAISONS, A. – **DUMAS, C. – **FERNANDEZ-DUMONT, A. – **FERREIRA DA COSTA, L. – **GERMINI, A. – **GOUMPERIS, T. – **KOULOURA, E. – **MATIJEVIC, L. – **PRECUP, G. – **ROLDAN-TORRES, R. – **ROSSI, A. – ŠVEJSTIL, R. – **TURLA, E. – **GELBMANN, W. Novel foods in the European Union: Scientific requirements and challenges of the risk assessment process by the European Food Safety Authority. Food Research International, 2020, roč. 137, č. 109515, s. 1-11. ISSN: 0963-9969.

**KŇAZOVICKÁ, V. – **MAŠKOVÁ, Z. – VLKOVÁ, E. – ŠVEJSTIL, R. – SALMONOVÁ, H. – **IVANIŠOVÁ, E. – **GAŽAROVÁ, M. – **GAMRÁTHOVÁ, I. – **REPKOVÁ, M. – **TOKÁR, M. – **DUCKOVÁ, V. – **KROČKO, M. – **ČANIGOVÁ, M. – **KAČÁNIOVÁ, M. Pollen can - testing of bee pollen fermentation in model conditions. ..., 2018, roč. 8, č. 2, s. 805-811. ISSN: N.

ŠVEJSTIL, R. – MUSILOVÁ, Š. – RADA, V. Raffinose-Series Oligosaccharides in Soybean Products. Scientia Agriculturae Bohemica, 2015, roč. 46, č. 2, s. 73-77. ISSN: 1211-3174.

OKROUHLÁ, M. – ČÍTEK, J. – ŠVEJSTIL, R. – ZADINOVÁ, K. – POKORNÁ, K. – URBANOVÁ, D. – STUPKA, R. The Effect of Dietary Helianthus tuberosus L. on the Populations of Pig Faecal Bacteria and the Prevalence of Skatole. Animals, 2020, roč. 10, č. 4, s. 1-9. ISSN: 2076-2615.

POPELÁŘOVÁ, E. – VLKOVÁ, E. – ŠVEJSTIL, R. – KOUŘIMSKÁ, L. The Effect of Microwave Irradiation on the Representation and Growth of Moulds in Nuts and Almonds. Foods, 2022, roč. 11, č. 2, s. 1-8. ISSN: 2304-8158.

Výzkumná zpráva obsahující utajované informace

ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. Evaluation of the effect of probiotic strain of Clostridium butyricum administered to broiler chickens. : , 2015, 0s. ISBN: ,

Ostatní výsledky

SKŘIVANOVÁ, E. – ŠVEJSTIL, R. – **STRAKOVÁ, E. – **SUCHÝ, P.A possible prebiotic effect of dietary lupin (Lupinus albus) in laying hens. 2018, SKŘIVANOVÁ, E. – ŠVEJSTIL, R. – **STRAKOVÁ, E. – **SUCHÝ, P. A possible prebiotic effect of dietary lupin (Lupinus albus) in laying hens. In The Role of Probiotics on the Roadmap to a Healthy Microbiota 19.04.2018, Ghent, Belgium.: International Yakult Symposium 2018, 2018. s. 29-29..

ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. – MUSILOVÁ, Š. – PECHAR, R. – VLKOVÁ, E. – BUNEŠOVÁ, V. – GEIGEROVÁ, M. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Faktory ovlivňující růst bakterií v savčích mlécích.. 2014, Sborník příspěvků konference Mléko a sýry, 22.1.-23.1.2014, Celostátní přehlídky sýrů 2014, s.29-35. ISBN: 978-80-7080-909-9.

KOUŘIMSKÁ, L. – ŠVEJSTIL, R. – POPELÁŘOVÁ, E. – ADÁMKOVÁ, A. – KULMA, M. – MODRÁČKOVÁ, N. – HOMOLKOVÁ, D.Food safety of edible insects from a microbiological point of view. 2018, KOUŘIMSKÁ, L. – ŠVEJSTIL, R. – POPELÁŘOVÁ, E. – ADÁMKOVÁ, A. – KULMA, M. – MODRÁČKOVÁ, N. – HOMOLKOVÁ, D. Food safety of edible insects from a microbiological point of view. In Agrarian perspectives XXVII. Food safety - food security 19.09.2018, Praha. Praha: 2018. s. 121-127..

MUSILOVÁ, Š. – ŠVEJSTIL, R. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **LIPOVOVÁ, P. – **VODIČKOVÁ, P.Fukosylovaná maltosa jako potenciální prebiotikum pro kojence. 2018, MUSILOVÁ, Š. – ŠVEJSTIL, R. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **ZLOMKOVÁ, K. – **LIPOVOVÁ, P. – **VODIČKOVÁ, P. Fukosylovaná maltosa jako potenciální prebiotikum pro kojence. In Sborník přednášek XIII. sympozia Společnosti pro probiotika a prebiotika 10.04.2018, Kongresové centrum Ústřední vojenské nemocnice. Praha: 2018. s. 20-21..

RADA, V. – MUSILOVÁ, Š. – BUNEŠOVÁ, V. – VLKOVÁ, E. – KILLER, J. – ŠVEJSTIL, R. – PECHAR, R. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Hodnocení probiotických výrobků společností pro probiotika a prebiotika. 2015, Sborník přednášek X.Symposia společnosti pro Probiotika a Prebiotika, 14.4.2015, s. 12. ISBN: 978-80-213-2555-5.

RADA, V. – MUSILOVÁ, Š. – BUNEŠOVÁ, V. – VLKOVÁ, E. – KILLER, J. – ŠVEJSTIL, R. – PECHAR, R. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Hodnocení probiotických výrobků společností pro probiotika a prebiotika. 2016, Sborník přednášek XI.Symposia společnosti pro Probiotika a Prebiotika, 12.4.2016, s. 12. ISBN: 978-80-213-2639-2.

MUSILOVÁ, Š. – MODRÁČKOVÁ, N. – HUDCOVIČ, T. – HERMANOVÁ, P. – ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. – BUNEŠOVÁ, V.In vitro and in vivo testing of human milk oligosaccharides and probiotic bacteria. 2016, Poster Abstract Food Micro, 19.-22.6.2016 Dublin, Ireland, s.269..

ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. – PLACHÝ, V. – GEIGEROVÁ, M. – SALMONOVÁ, H. – DUŠKOVÁ, D. – HAUTEKIET, V.Influence of administration of Clostridium butyricum MIYAIRI 588 strain on broiler performance and intestinal microbiota.. 2016, NutriNet 2016, 11.2.-12.2.2016 ČZU v Praze, s. 92-100. ISBN: 978-80-213-2638-5.

GEIGEROVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. – SKŘIVANOVÁ, E. – KODEŠOVÁ, T. – RADA, V.Influence of raffinose-series oligosaccharides isolated from lupin (lupinus albus) on the intestinal microbiota of broiler chicken. 2016, Poster Abstract Food Micro, 19.-22.6.2016 Dublin, Ireland, s.559..

ŠVEJSTIL, R. – RADA, V.Netradiční probiotikum na bázi bakterií rodu Clostridium a jeho využití ve výživě kuřecích brojlerů. 2016, Expertní studie, listopad 2016, Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. Praha.

ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. Podtyp: Článek v nerecenzovaném časopise (mimo kategorie RIV); Prebiotika v potravinách, jejich význam a funkce. 2015, Potravinářská revue, č.5, s. 17-19. ISSN: 18019102.

ŠVEJSTIL, R. – RADA, V.Probiotické vlastnosti Clostridium butyricum. 2016, Sborník z konference Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2016, 22.9.2016 Uhřiněves, s. 19-25. ISBN: 978-80-7403-152-6.

ROČKOVÁ, Š. – RADA, V. – ŠVEJSTIL, R. – BUNEŠOVÁ, V. – VLKOVÁ, E. – PECHAR, R. – KVAČEK, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Raffinose-series oligosaccharides and fructooligosaccharide prebiotics in food. 2013, International Yakult Symposium 2013, The Intestinal Microbiota and Probiotics: Exploiting Their Influence on Health, 22-23. 4. 2013, London, UK. s. 91.

MUSILOVÁ, Š. – ŠVEJSTIL, R. – BUNEŠOVÁ, V. – RADA, V. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Testing of synbiotic properties of human milk oligosacharides and probiotic bacteria.. 2015, 8th Probiotics, prebiotics & new foods for microbiota and human health, 13.-15.9.2015 Řím, Italia, s. 125..

VOLŠTÁTOVÁ, T. – HAVLÍK, J. – DOSKOČIL, I. – POTŮČKOVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); The Effect of Breast Milk and its Oligosaccharide Fractions on Lactobacilli Adhesion. 2015, 4th International Conference on Food Digestion, Naples, Italy, 17.-19.3.2015, s. 1, poster.

ŠKVOROVÁ, P. – ŠVEJSTIL, R. – KOUŘIMSKÁ, L.The effect of culinary processing on the microbiological quality of Tenebrio molitor. 2022, Book of Abstracts of the 6th International Conference on Metrology in Food and Nutrition „6th IMEKOFOODS“, Dubrovník 7. - 9. 11. 2022, s. 48, ISBN 978-953-7124-12-0.

SKŘIVANOVÁ, E. – GEIGEROVÁ, M. – ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); The effect of dietary white lupin (lupinas albus) seeds on intestinal microbiota. 2016, Book of Abstract, 4 th International ISEKI_Food Conference, 6.7.-8.7.2016 Viena, Austria, s. 230. ISBN: 978-3-900932-34-3.

ŠVEJSTIL, R. – MUSILOVÁ, Š. – RADA, V. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Utilization of different human milk oligosaccharide fractions by bifidobacteria. 2015, Sborník přednášek Probiotics, a proactive approach to health, International Yakult Symposium 2015, s. 36, 23.-24.4.2015, Berlin, Germany.

ŠVEJSTIL, R. – MUSILOVÁ, Š. – KETTA, M. – RADA, V. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Utilization of human milk oligosaccharides by intestinal bacteria. 2014, Book of abstractsof International Scietific Conference Probiotics and Prebiotics, Budapest, Hungary, 24.6.-26.6.2014, s. 158. ISBN: 978-80-89589-09-8.

ŠKVOROVÁ, P. – KOUŘIMSKÁ, L. – ŠVEJSTIL, R.Vliv kulinárního zpracování na mikrobiologickou kvalitu potemníka moučného (Tenebrio molitor). 2022, Sborník příspěvků 50. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2022, Praha 23. - 25. 5. 2022, s. 105-107, ISBN 978-80-7592-102-4.

ŠVEJSTIL, R. – MUSILOVÁ, Š.Vliv prebiotických oligosacharidů na střevní mikrobiotu kojenců. 2018, ŠVEJSTIL, R. – MUSILOVÁ, Š. – ZLOMKOVÁ , K. Vliv prebiotických oligosacharidů na střevní mikrobiotu kojenců. In XXVII. konference mladých mikrobiologů, Tomáškovy dny 2018 07.06.2018, Brno. Brno: Masarykova univerzita, 2018. s. 30-30..

ŠVEJSTIL, R. – RADA, V. – PLACHÝ, V. – GEIGEROVÁ, M. – SALMONOVÁ, H. – DUŠKOVÁ, D. – HAUTEKIET, V.Vliv probiotického kmene Clostridium butyricum na střevní mikrobiotu a užitkovost masných brojlerů. 2016, XXV. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2016, 2.-3.6.2016 Brno, s. 74. ISBN: 978-80-210-8255-7.

ŠVEJSTIL, R. – MUSILOVÁ, Š.Význam vlákniny ve výživě a její spotřeba v České republice. 2018, Potravinářská revue, 2018, č. 5, s.13-15..