Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze se jako jediné v České republice se podařilo uspět ve výzvě ERA Chairs (H2020-WIDESPREAD-2018-2020-6) evropského programu H2020. V rámci řešení nového projektu na fakultě vznikne interdisciplinární Centrum excelence pokročilých potravinářských technologií zaměřené na kvalitní, bezpečnou a udržitelnou produkci potravin, zejména regionálních.
Projektem s názvem Advanced Technologies For High Quality, Safe And Sustainable Regional Food Production (zkráceně DRIFT-FOOD) a dobou řešení 6 let má za cíl sestavit excelentní mezinárodní tým, který vytvoří výzkumnou platformu pro vývoj inovativních postupů zpracování zemědělských produktů primárně lokální produkce.
Dalším úkolem týmu bude výchova mladých vědců specializovaných na řešenou problematiku. Ve svém celku se tak projekt zaměří na udržitelnou produkci kvalitních a bezpečných potravin.
Web projektu:
The aim of the project is to establish a state-of-the-art research centre of advanced technologies for high quality, safe and sustainable regional food production. This center will connect the fields of primary agricultural food production, and food quality and safety determination via food processing and technology experts, namely the ERA-Chair holder and his/her research team.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020