Osobní údaje
Jméno: Ing. Pavel Klouček, Ph.D.
Datum, místo narození: 20.10.1979, Praha
Národnost: česká
Telefon: +420 224 382 885
E-mail: kloucek@af.czu.cz
Vzdělání
2002 - 2005 Česká zemědělská univerzita v Praze, Institut tropů a subtropů, obor zemědělství tropů a subtropů; doktorské studium.
1997 – 2002 Česká zemědělská univerzita v Praze, Institut tropů a subtropů, obor zemědělství tropů a subtropů; magisterské studium.
Odborná praxe
Zakladatel spin-off firmy Terpenix s.r.o. (2013), která se zabývá vývojem výrobků pro snižování plýtvání potravinami, zejména funkčního systému na skladování brambor Zembag, dále ekologických prostředků na ochranu rostlin, a provozuje e-shop Ošetřeno.cz
2002 – 2005 Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, oddělení tkáňových kultur a oddělení přírodních látek; doktorand: produkce sekundárních metabolitů in vitro. HPLC, GC analýzy, příprava vzorku.
2000 – 2003 Laboratoř tkáňových kultur ČZU v Praze, v rámci diplomové práce, kultury rostlin in vitro. Mikropropagace některých druhů méně známých andských okopanin.
Zaměstnání
od roku 2014 Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra kvality zemědělských produktů; vedoucí katedry
od roku 2013 Terpenix.s.r.o, Spin-off firma České zemědělské univerzity v Praze, zakladatel a jednatel
od roku 2012 Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra rostlinné výroby; docent
od roku 2009 Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra rostlinné výroby; odborný asistent
od roku 2005 Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra rostlinné výroby; technik VŠ
Pracovní náplň: Chemické rozbory rostlinného materiálu, vedení laboratorních a polních pokusů, jejich vyhodnocení a publikace výsledků. Odborné vedení studentů a pedagogická činnost.
Členství v odborných společnostech a redakčních radách
Od roku 2006 European Society for Agronomy – ESA
Od roku 2007 Society for Medicinal Plant and Natural Products Research – GA
Od roku 2009 Phytochemical Society of Europe
Od roku 2011 redakční rada mezinárodního časopisu “Horticultural Science”
Vybrané projekty
2017 H2020-INFRADEV — PRO-METROFOOD (739568) - Progressing towards the construction of METROFOOD-RI”
2016-2017 OP VaVpI - Mezifakultní centrum pokročilé analýzy zemědělských produktů
2014-2018 NAZV - Vývoj nových metod ochrany obilnin a zeleniny proti významným patogenům a škůdcům pomocí botanických pesticidů využitelných v ekologickém i integrovaném zemědělství
2009-2011 GAČR - Možnosti využití silic v plynné fázi k ochraně zemědělských produktů a čerstvých potravin proti nežádoucím mikroorganismům.
2007-2011 NAZV - Podpora zdravého chovu včel a kvalitní produkce s využitím přírodních látek s antimikrobiálním a probiotickým účinkem.
2008-2010 GAČR - Stanovení biologické aktivity a chemického složení vybraných druhů čeledi Ranunculaceae.
Odborné zaměření
Potraviny, Léčivé rostliny, jejich produkce, biologická aktivita a chemismus, separační a analytické metody (chromatografie, hmotnostní spektrometrie, spetroskopie).
Jazykové schopnosti: pokročilá znalost angličtiny, základní znalost španělštiny a němčiny.
Nejvýznamnější publikace
Hernández, H., Fraňková, A., Sýkora, T., Klouček, P., Kouřimská, L., Kučerová, I., Banout, J. (2017) The effect of oregano essential oil on microbial load and sensory attributes of dried meat. Journal of the Science of Food and Agriculture. 97 (1). 82–87. IF = 2,076
Božik, M., Císarová, M., Tančinová, D., Kouřimská, L., Hleba, L., Klouček, P. 2017. Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability. Industrial Crops and Products. 98 . 146–152. IF = 3,449
Janatova A, Bernardos A, Smid J, Frankova A, Lhotka M, Kourimská L, Pulkrabek J, Kloucek, P. (2015). Long-term antifungal activity of volatile essential oil components released from mesoporous silica materials. Industrial Crops and Products; 67, 216–220. IF = 2,837
Kloucek P, Smid J, Frankova A, Kokoska L, Valterova I, Pavela R. (2012) Fast screening method for assessment of antimicrobial activity of essential oils in vapor phase. Food Research International. 47:161-165. IF = 2,818
Flesar J, Havlik J, Kloucek P, Rada V, Titera D, Bednar M, Stropnicky M, Kokoska L. (2010) In vitro growth-inhibitory effect of plant-derived extracts and compounds against Paenibacillus larvae and their acute oral toxicity to adult honey bees. Veterinary Microbiology. 145:129-133. IF = 2,511
Havlik J, Budesinsky M, Kloucek P, Kokoska L, Valterova I, Vasickova S, Zeleny V. (2009) Norsesquiterpene hydrocarbon, chemical composition and antimicrobial activity of Rhaponticum carthamoides root essential oil. Phytochemistry. 70:414–418. IF = 2,547
Nedorostova L, Kloucek P, Kokoska L, Stolcova M, Pulkrabek J. (2009) Antimicrobial properties of selected essential oils in vapour phase against foodborne bacteria. Food Control, 20:157-160. IF = 2,806
Šmejkal K, Chudík S, Kloucek P, Marek R, Cvačka J, Urbanová M, Julínek O, Kokoška L, Šlapetová T, Holubová P, Zima A, Dvorská M. (2008) Antibacterial C-Geranylflavonoids from Paulownia tomentosa Fruits. Journal of Natural Products, 71:706-709. IF = 3,798
Kloucek P., Polesny Z., Svobodova B., Vlkova E., Kokoska L. (2005) Antibacterial screening of some Peruvian medicinal plants used in Callería District. Journal of Ethnopharmacology, 99:309-312. IF = 2,998