×
prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc.
banner

Publikace

 

ŠULC, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – PAZNOCHT, L. – LACHMAN, J. Changes in Carotenoid Profile during Potato (Solanum tuberosum L.) Tuber Maturation. AMERICAN JOURNAL OF POTATO RESEARCH, 2021, roč. 98, č. 2, s. 85-92. ISSN: 1099-209X.

TÁBORSKÝ, J. – SUS, J. – LACHMAN, J. – ŠEBKOVÁ, B. – **ADAMCOVÁ, A. – **ŠATÍNSKÝ, D. Dynamics of phloridzin and related compounds in four cultivars of apple trees during the vegetation period. Molecules, 2021, roč. 26, č. 13, 3816. ISSN: 1420-3049.

ORSÁK, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – HNILIČKA, F. – LACHMAN, J. Effect of drought and waterlogging on saccharides and amino acids content in potato tubers. Plant, Soil and Environment, 2021, roč. 67, č. 7, s. 408-416. ISSN: 1214-1178.

BUREŠOVÁ, B. – PAZNOCHT, L. – KOTÍKOVÁ, Z. – GIAMPAGLIA, B. – **MARTINEK, P. – LACHMAN, J. Changes in carotenoids and tocols of colored-grain wheat during unleavened bread preparation. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2021, roč. 103, 104108. ISSN: 0889-1575.

**CHRPOVÁ, J. – ORSÁK, M. – **MARTINEK, P. – LACHMAN, J. – **TRÁVNÍČKOVÁ, M. Potential Role and Involvement of Antioxidants and Other Secondary Metabolites of Wheat in the Infection Process and Resistance to Fusarium spp. Agriculture-BASEL, 2021, roč. 11, č. 11, 2235. ISSN: 2077-0472.

**MARTÍNEK, P. – **CHYTRÁ, H. – LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – PAZNOCHT, L. – **DOBROVOLSKAYA, O. – **WATANABE, N. – **AMAGAI, Y. – **BOBKOVÁ, L. AF Zora winter wheat variety - statement of authorship, AF Zora winter wheat variety - statement of authorship, new winter wheat variety; first European variety with black colour grain; anthocyanins; antioxidant activity; health benefits, 2021, GE, C - Odrůda, AF Zora wheat variety, ČSN EN ISO 14001, QK 19110343 New wheat traits to Improve Adaptional Potential ln Global Environment Size, RO 1118 Long-term Concept of Research Organization Development, Agro test, Ltd., 25328859, CZ - Česká republika, A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence. 

PAZNOCHT, L. – KOTÍKOVÁ, Z. – BUREŠOVÁ, B. – LACHMAN, J. – **MARTINEK, P. Phenolic acids in kernels of different coloured-grain wheat genotypes. Plant, Soil and Environment, 2020, roč. 66, č. 2, s. 57-64. ISSN: 1214-1178.

ORSÁK, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – HNILIČKA, F. – LACHMAN, J. – **STANOVIČ, R. Effect of drought and waterlogging on hydrophilic antioxidants and their activity in potato tubers. Plant, Soil and Environment, 2020, roč. 66, č. 3-2020, s. 128-134. ISSN: 1214-1178.

ELIÁŠOVÁ, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – **MARTÍNEK, P. Influence of baking on anthocyanin content in coloured-grain wheat bread. Plant, Soil and Environment, 2020, roč. 66, č. 8, s. 381-386. ISSN: 1214-1178.

PAZNOCHT, L. – KOTÍKOVÁ, Z. – ORSÁK, M. – LACHMAN, J. – **MARTINEK, P. Carotenoid changes of colored-grain wheat flours during bun-making. Food Chemistry, 2019, roč. 277, č. , s. 725-734. ISSN: 0308-8146.

ORSÁK, M. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – **KASAL, P. Chlorogenic acid content in potato tubers with colored flesh as affected by genotype, location and long-term storage. Plant, Soil and Environment, 2019, roč. 65, č. 7, s. 355-360. ISSN: 1214-1178.

PAZNOCHT, L. – KOTÍKOVÁ, Z. – ŠULC, M. – LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – ELIÁŠOVÁ, M. – **MARTINEK, P. Free and esterified carotenoids in pigmented wheat, tritordeum and barley grains. Food Chemistry, 2018, roč. 240, č. 1 February, s. 670-678. ISSN: 0308-8146.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – ORSÁK, M. – POPOV, M. – **MARTINEK, P. Tocotrienols and tocopherols in colored-grain wheat, tritordeum and barley. Food Chemistry, 2018, roč. 240, č. 1 February, s. 725-735. ISSN: 0308-8146.

URBAN, J. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – PULKRÁBEK, J. – PAZDERŮ, K. Effect of genotype, flesh colour and environment on the glycoalkaloid content in potato tubers from integrated agriculture. Plant, Soil and Environment, 2018, roč. 64, č. 4, s. 186-191. ISSN: 1214-1178.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – BEČKA, D. – PULKRÁBEK, J. Effect of growing conditions and storage on the total anthocyanin content in potatoes with coloured flesh. Plant, Soil and Environment, 2018, roč. 64, č. 9, s. 435-440. ISSN: 1214-1178.

**STŘALKOVÁ, R. – **MÝLOVÁ, P. – **MATĚJOVÁ, E. – **MIŠTOVÁ, T. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – ORSÁK, M. – **DĚDINA, M.Obsah oleje v semenech vybraných odrůd révy vinné (Vitis vinifera L.). 2018, Sborník příspěvků 48. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 28.5 -30.5.2018, str.134-137. ISBN: 978-80-7592-029-4, ISSN: 1802-1433.

LACHMAN, J. – **MARTINEK, P. – KOTÍKOVÁ, Z. – ORSÁK, M. – ŠULC, M. Genetics and chemistry of pigments in wheat grain – A review. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2017, roč. 74, č. , s. 145-154. ISSN: 0733-5210.

POPOV, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – KOTÍKOVÁ, Z. – **STŘALKOVÁ, R. – LACHMAN, J. Content of flavan-3-ol monomers and gallic acid in grape seeds by variety and year. VITIS, 2017, roč. 56, č. 2, s. 45-48. ISSN: 0042-7500.

PŠENIČNAJA, O. – KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. – PIVEC, V. – **STŘALKOVÁ, R. – **DĚDINA, M. Využití metody UHPLC-ESI/MS/MS pro stanovení polyfenolických látek typu stilbenů. Chemicke listy, 2017, roč. 111, č. 6, s. 381-387. ISSN: 0009-2770.

ŠULC, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – PAZNOCHT, L. – PIVEC, V. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. Changes in anthocyanidin levels during the maturation of color-fleshed potato (Solanum tuberosum L.) tubers. Food Chemistry, 2017, roč. 237, č. , s. 981-988. ISSN: 0308-8146.

ŠULC, M. – ELIÁŠOVÁ, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – LACHMAN, J. Validation of a UHPLC-ESI-MS/MS Method for Anthocyanidin Quantification in Potato Tubers. Czech Journal of Food Sciences, 2017, roč. 35, č. 3, s. 223-228. ISSN: 1212-1800.

LE MINH, P. – LACHMAN, J. – KOTÍKOVÁ, Z. – ORSÁK, M. – MICHLOVÁ, T. – **MARTINEK, P. Selenium in colour-grained winter wheat and spring tritordeum. Plant, Soil and Environment, 2017, roč. 63, č. 7, s. 315-321. ISSN: 1214-1178.

**SOUKUP, O. – **STŘALKOVÁ, R. – **MIŠTOVÁ, T. – POPOV, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. – **KLÍMOVÁ, B. – **KUČA, K. Polyphenolic Compound from Vitis vinifera L. have Potential for the Alzheimer Disease Treatment . Letters in Drug Design & Discovery, 2017, roč. 14, č. 7, s. 853-859. ISSN: 1570-1808.

KOTÍKOVÁ, Z. – ŠULC, M. – LACHMAN, J. – PIVEC, V. – ORSÁK, M. – HAMOUZ, K., 2016. Carotenoid profile and retention in yellow-, purple- and red-fleshed potatoes after thermal processing. Food Chemistry, 2016, 197, Part A: 992-1001. IF 3.391/3.901 – 5 years ISSN: 0308-8146. doi:10.1016/j.foodchem.2015.11.072

LACHMAN, J. ̶ HEJTMÁNKOVÁ, A. ̶ TÁBORSKÝ, J. ̶ KOTÍKOVÁ, Z. ̶ PIVEC, V. ̶ STŘALKOVÁ, R. ̶ VOLLMANNOVÁ, A. ̶ BOJŇANSKÁ, T. ̶ DĚDINA, M., 2015. Evaluation of oil content and fatty acid composition in the seed of grapevine varieties. LWT – Food Science and Technology, 2015, 61 (1): 620-625. IF 2.416/3.095-5 years. WOS:000355027600085

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – MUSILOVÁ, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. – PAZDERŮ, K. – DOMKÁŘOVÁ, J. – PIVEC, V. – CIMR, J., 2013. Effect of peeling and three cooking methods on the content of selected phytochemicals in potato tubers with various colour of flesh. Food Chemistry, 2013, 138 (2-3): 1189-1197. IF 3.259/3.867-5 years. WOS:000316039500063

ŠIMKOVÁ, D. - LACHMAN, J. - HAMOUZ, K. - VOKÁL, B., Effect of cultivar, location and year on total starch, amylose, phosphorus content and starch grain size of high starch potato cultivars for food and industrial processing. Food Chemistry, 2013, 141 (4): 3872-3880. IF 3.259/3.867-5 years.. WOS:000324848000077

LACHMAN, J. - HEJTMÁNKOVÁ, A. - HEJTMÁNKOVÁ, K. - HORNÍČKOVÁ, Š. - PIVEC, V. - SKALA, O. - DĚDINA, M. - PŘIBYL, J., 2013. Towards complex utilisation of winemaking residues: Characterisation of grape seeds by total phenols, tocols and essential elements content as a by-product of winemaking. Industrial Crops and Products, 2013, 49: 445-453. IF 3.208/3.559-5 years.doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.05.022; WOS:000324566600062

FERNÁNDEZ, E.C. - RAJCHL, A. - LACHMAN, J. - ČÍŽKOVÁ, H. - KVASNIČKA, F. - KOTÍKOVÁ, Z. - MILELLA, L. - VOLDŘICH, M., 2013. Impact of yacon landraces cultivated in the Czech Republic and their ploidy on the short- and long-chain fructooligosaccharides content in tuberous roots. LWT – Food Science and Technology, 2013, 54 (1): 80-86. IF 2.468/3.019-5 years. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2013.05.013, WOS:000321991200013

HEJTMÁNKOVÁ, K. - KOTÍKOVÁ, Z. - HAMOUZ, K. - PIVEC, V. - VACEK, J. - LACHMAN, J., 2013. Influence of flesh colour, year and growing area on carotenoid and anthocyanin content in potato tubers. Journal of Food Composition and Analysis, 2013, 32 (1): 20-27. IF 2.259/2.799-5 years. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2013.07.001 WOS:000328308300004

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PAZDERŮ, K. – DVOŘÁK, P. – ČEPL, J., 2012. Impact of selected factors – cultivar, storage, cooking and baking on the content of anthocyanins in coloured-flesh potatoes. Food Chemistry, 2012, 133 (4): 1107-1116. doi:10.1016/j.foodchem.2011.07.077 IF 3.655/4.268-5 years WOS:000303847400004

LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – JÍRŮ, K., 2012. Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties. Plant, Soil and Environment, 2012, 58 (1): 15-21. IF 1.078/1.040-5years. WOS:000299767000003

TÁBORSKÝ, J. – KUNT, M. – KLOUČEK, P. – LACHMAN, J. – ZELENÝ, V. – KOKOŠKA, L., 2012. Identification of potential sources of thymoquinone and related compounds in Asteraceae, Cupressaceae, Lamiaceae, and Ranunculaceae families. Central European Journal of Chemistry, 2012, 10 (8): 1899-1906. IF 1.073/1.035-5 years. WOS:000308950500020

LACHMAN, J. – MUSILOVÁ, J. - KOTÍKOVÁ, V. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – ORSÁK, M. – PŘIBYL, J., 2012. Spring, einkorn and emmer wheat species – potential rich sources of free ferulic acid and other phenolic compounds. Plant, Soil and Environment, 2012, 58 (8):347-353. IF 1.078/1.040-5 years.. WOS:000308840400002

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PAZDERŮ, K. – DVOŘÁK, P. – ČEPL, J., 2012. Impact of selected factors – cultivar, storage, cooking and baking on the content of anthocyanins in coloured-flesh potatoes. Food Chemistry, 2012, 133 (4): 1107-1116. doi:10.1016/j.foodchem.2011.07.077 IF 3.655/4.268-5 years WOS:000303847400004

LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – JÍRŮ, K., 2012. Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties. Plant, Soil and Environment, 2012, 58 (1): 15-21. IF 1.078/1.040-5years. WOS:000299767000003

TÁBORSKÝ, J. – KUNT, M. – KLOUČEK, P. – LACHMAN, J. – ZELENÝ, V. – KOKOŠKA, L., 2012. Identification of potential sources of thymoquinone and related compounds in Asteraceae, Cupressaceae, Lamiaceae, and Ranunculaceae families. Central European Journal of Chemistry, 2012, 10 (8): 1899-1906. IF 1.073/1.035-5 years. WOS:000308950500020

LACHMAN, J. – MUSILOVÁ, J. - KOTÍKOVÁ, V. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – ORSÁK, M. – PŘIBYL, J., 2012. Spring, einkorn and emmer wheat species – potential rich sources of free ferulic acid and other phenolic compounds. Plant, Soil and Environment, 2012, 58 (8):347-353. IF 1.078/1.040-5 years.. WOS:000308840400002

KOTÍKOVÁ, Z. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – HEJTMÁNKOVÁ, K., 2011. Determination of antioxidant activity and antioxidant content in tomato varieties and evaluation of mutual interactions between antioxidants. LWT – Food Science and Technology, 44 (8): 1703-1710. ISSN 0023-6438, IF 2.545/ 3.011-5 years WOS:000291918000003

LACHMAN, J. – MIHOLOVÁ, D. – PIVEC, V. – JÍRŮ, K. – JANOVSKÁ, D., 2011. Content of phenolic antioxidants and selenium in grain of einkorn (Triticum monococcum), emmer (Triticum dicoccum) and spring wheat (Triticum aestivum) varieties. Plant, Soil and Environment, 2011, 57 (5): 235-243. IF 1.078 WOS:000291215400007

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – PAZDERŮ, K. – TOMÁŠEK, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PIVEC, V., 2011. Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour. Plant, Soil and Environment, 2011, 57 (10): 478-485. IF 1.078 WOS:000296099100006

KROUTIL, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J., 2010. Effect of spring wheat (Triticum aestivum L.) treatment with brassinosteroids on the content of cadmium and lead in plant aerial biomass and grain. Plant, Soil and Environment, 56 (1): 43-50. IF 1.076 WOS:000274126500007

LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – KOVÁŘOVÁ, E., 2010. Evaluation of antioxidant activity and total phenolics of selected Czech honeys. LWT – Food Science and Technology, 43 (1): 52-58. ISSN 0023-6438, IF 2.292/ 2.459-5 years WOS:000271082900008

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – SÝKORA, J. – KARBAN, J. – ORSÁK, M. – RYGEROVÁ, B., 2010. Content of major phenolic and flavonoid antioxidants in selected Czech honey. Czech Journal of Food Sciences, 28 (5): 412-426. ISSN 1212-1800, IF 0.413/0.507-5 years WOS:000283445700008

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PAZDERŮ, K. – ČÍŽEK, M. – DVOŘÁK, P., 2010. Effect of natural and growing conditions on the content of phenolics in potatoes with different flesh colour. Plant, Soil and Environment, 56 (8): 368-374. IF 1.076 WOS:000283065200002

HEJTMÁNKOVÁ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – PIVEC, V. – JANOVSKÁ, D., 2010. Tocols of selected spring wheat (Triticum aestivum L.), einkorn wheat (Triticum monococcum L.) and wild emmer (Triticum dicoccum Schuebl. [Schrank]) varieties. Food Chemistry, 2010, 123 (4): 1267-1274. ISSN 0308-8146, IF 3.458/3.922-5 years WOS:000281010300045

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ŠULC, M. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – DVOŘÁK, P. – ČEPL, J., 2009. Cultivar differences of total anthocyanins and anthocyanidins in red and purple-fleshed potatoes and their relation to antioxidant activity. Food Chemistry, 114 (3): 836-843. ISSN 0308-8146, IF 3.146/3.606-5 years WOS:000264258800011

KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J., 2009. Determination of the influence of variety and level of maturity on the content and development of carotenoids in tomatoes. Czech Journal of Food Sciences, 27 (Sp. Issue): S200-S203. ISSN 1212-1800, IF 0.602 WOS:000269005600062

HEJTMÁNKOVÁ, K. – PIVEC, V. – TRNKOVÁ, E. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J., 2009. Quality of coloured varieties of potatoes. Czech Journal of Food Sciences, 27 (Sp. Issue): S310-S313. ISSN 1212-1800, IF 0.602 WOS:000269005600098

SVOBODOVÁ, B. – POLESNÁ, L. – ORSÁK, M. – LACHMAN, J. – VADLEJCH, J. – KOKOŠKA, L., 2009. Evaluation of in vitro antioxidant activity of selected Peruvian medicinal plants. 55th International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant Research and Natural Product Research, Aug. 16-20, Geneva. Planta Medica, 2009, 75 (9): 940-941. ISSN 0032-0943, IF 2.037/2.197-5 years WOS:000268806600233

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – ORSÁK, M. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – ČÍŽEK, M., 2009. Effect of selected factors on the content of ascorbic acid in potatoes with different tuber flesh colour. Plant, Soil and Environment, 55 (7): 281-287. IF 0.697 WOS:000269478100003

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – DVOŘÁK, P., 2008. The influence of flesh colour and growing locality on polyphenolic content and antioxidant activity in potatoes. Scientia Horticulturae – Amsterdam, 117 (2): 109–114. ISSN 0304-4238, IF 0.859/1.148-5 years WOS:000256980400004

ŠULC, M. – LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – DVOŘÁK, P., 2008. Impact of Phenolic Content on Antioxidant Activity in Yellow and Purple-fleshed Potatoes Grown in the Czech Republic. Biological Agriculture & Horticulture, 26, (1): 45-54. ISSN 0144-8765, IF 0.320/0.630-5 years WOS:000254860400001

LACHMAN, J., 2008. Book review: KAYS, S.J. – NOTTINGHAM, S.F. Biology and Chemistry of Jerusalem Artichoke Helianthus tuberosus L. Biologia Plantarum, 52 (3): 492. ISSN 0006-314, IF 1.426








Kapitoly v odborné knize

LACHMAN, J. – KROUTIL, M. – KOHOUT, L. Biomass - Detection, Production and Usage. Rijeka: InTech Publisher, 2011. 496s. ISBN 978-953-307-492-4. Chapter 17. Quality and Selected Metals Content of Spring Wheat (Triticum aestivum L.) Grain and Biomass after the Treatment with Brassinosteroids during Cultivation, s. 321-344.

LACHMAN, J. Netradiční plodiny pro diabetiky. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. 88s. ISBN 978-80-247-2811-7. s. Vhodné sacharidy pro diabetiky a zdravou výživu, s. 13 - 17.

FERNÁNDEZ, E. – VIEHMANNOVÁ, I. – LACHMAN, J. Netradiční plodiny pro diabetiky. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. 80s. ISBN 978-80-247-2811-7. s. Jakon – Smallanthus sonchifolius, s. 18 - 28.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. Netradiční plodiny pro diabetiky. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. 88s. ISBN 978-80-247-2811-7. s. Topinambur hlíznatý – Helianthus tuberosus L., s. 29 - 49.

PULKRÁBEK, J. – LACHMAN, J. Netradiční plodiny pro diabetiky. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. 88s. ISBN 978-80-247-2811-7. s. Čekanka obecná – Cichorium intybus L., s. 50 - 73.

LACHMAN, J. – ŠULC, M. Red Wine and Health. New York: Nova Science Publishers, Nova Biomedical Books, 2009. 1s. ISBN 978-1-60692-718-2. s. Antioxidants and Antioxidant Activity of Red and White Wines Affected by Winemaking and Other Extrinsic and Intrinsic Factors. Chapter 4, s. 91 - 141.

ČÍŽEK, M. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. Konzumní brambory na poli, zahradě a v kuchyni. Havlíčkův Brod: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o., Tiskárny Havlíčkův Brod, a.s., 2009. 1s. ISBN 978-80-86940-23-6. s. Složení hlíz bramboru z hlediska lidské výživy, s. 83 - 106.

LACHMAN, J. – KALAČ, P. – KUČEROVÁ, J. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, 2008. 1s. ISBN 978-80-86576-28-2. s. Žádoucí látky v rostlinných produktech, s. 33 - 46.

KOPEC, K. – LACHMAN, J. – NĚMCOVÁ, A. – PRUGAR, J. – SCHULZOVÁ, V. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, 2008. 1s. ISBN 978-80-86576-28-2. s. Zahradnické rostlinné produkty a lesní plody, s. 206 - 240.

SÝKOROVÁ, S. – BRADOVÁ, J. – CUHRA, P. – LACHMAN, J. – NOVOTNÝ, F. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, 2008. 1s. ISBN 978-80-86576-28-2. s. Nové směry v analytice rostlinných produktů, s. 303 - 314.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. Food Chemistry Research Developments. New York: Nova Science Publishers, Nova Biomedical Books, 2008. 1s. ISBN 978-1-60456-262-0. s. Antioxidants and Antioxidant Activity of Red, Purple and Yellow-coloured Potatoes Affected by Main Extrinsic and Intrinsic Factors, s. 29 - 74.

LACHMAN, J. Žito a tritikale, biologie, pěstování, kvalita a využití. Praha: Profi Press, s.r.o. Praha, 2008. 1s. ISBN 978-80-86726-29-8. s. Kvalita žita. Rozdělení a charakteristika antinutričních látek v žitě a tritikale, s. 110 - 112.

LACHMAN, J. Žito a tritikale, biologie, pěstování, kvalita a využití. Praha: Profi Press, s.r.o. Praha, 2008. 1s. ISBN 978-80-86726-29-8. s. Kvalita tritikale. Antinutriční látky v tritikale, s. 149 - 150.

Článek ve sborníku z akce

LE MINH, P. – VODIČKOVÁ, H. – ZÁMEČNÍKOVÁ, B. – LACHMAN, J. Methods for studying of plant membrane transport. In Modern Electrochemical Methods XXXV, Collection of Conference Proceedings 18.05.2015, Jetřichovice. Ústí nad Labem: Best servis Ústí nad Labem, 2015. s. 128-132.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – KOTÍKOVÁ, Z. – DĚDINA, M. – STŘALKOVÁ, R. – HÖNIG, V. Stability of Grape Seed Oil and its Antioxidant Tocotrienols. In 2nd International Conference on Materials, Transportation and Environmental Engineering, CMTEE 2014 30.07.2014, Čína, Kunming. : Trans Tech Publicatins Ldt, 2014. s. 370-373.

Hydrophilic and lipophilic antioxidants in new genetic sources of emmer, einkorn and spring wheat and triticale prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc., Ing. Kateřina Hejtmánková, Ing. Zora Kotíková, Ing. Matyáš Orsák, Ph.D., 2010

LACHMAN, J. – DUDJAK, J. – MIHOLOVÁ, D. – KOLIHOVÁ, D. – PIVEC, V. Polyphenol content in barley (Hordeum sativum L.) affected by cadmium abiotic stress. In The 14th FESPB Book of Abstracts, Congress Information Abstracts´List 23.82004, Cracow. Cracow: Institute of Plant Physiology Cracow, 2004. s. 1 - 0.

Poloprovoz, ověřená technologie

**MARTÍNEK, P. – **CHYTRÁ, H. – LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – PAZNOCHT, L. – **DOBROVOLSKAYA, O. – **WATANABE, N. – **NATABAI, Y. – **BOBKOVÁ, L. AF Zora winter wheat variety - statement of authorship, AF Zora winter wheat variety - statement of authorship, new winter wheat variety; firsf European variety with back colour grain; anthocyanins; antioxidant activity; health benefits, 2021, XX - Nepřiřazeno, C - Odrůda, AF Zora wheat variety, ČSN EN ISO 14001, QK 19110343 New wheat traits to Improve Adaptional Potential ln Global Environment Size, RO 1118 Long-term Concept of Research Organization Development, Agro test, Ltd, 25328859, CZ - Česká republika, A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence, N - Nevyžaduje se, A - Výše vyčerpané části z celkových uznaných nákladů na dosažení výsledku je menší nebo rovna 5 mil. Kč

Výsledky s právní ochranou

JANOVSKÁ, D. – ŠTOČKOVÁ, L. – LACHMAN, J. Směsná pšenično-pohanková těstovina. Úřad průmyslového vlastnictví, www.upv.cz. CZ 25759 U1; MPT A 23 L 1/16. 08.08.2013.

Certifikované metodiky

STŘALKOVÁ, R. – MIŠTOVÁ, T. – KOZÁKOVÁ, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. Extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné, Extraction of polyphenols from winemaking residues, grapevine; seed; oil; winemaking residues; polyphenol, 2014, GM - Potravinářství, A - Uplatněná certifikovaná metodika, , , , C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, , 16.12.2014, MZe ČR, Úsek potravinářských výrob, Úřad pro potraviny, Odbor bezpečnosti potravin pod č. 2/2014

DĚDINA, M. – SKALA, O. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. Lisování oleje z vinných jader, Pressing of grape seed oil, grape vine; grape seeds; pressing of grape seed oil, 2013, GB - Zemědělské stroje a stavby, A - Uplatněná certifikovaná metodika, ISBN 978-8086884-77-6, certifikované metodiky, léčebné a památkové postupy, certifikované metodiky, léčebné a památkové postupy, A - Výsledek využívá pouze poskytovatel, MZe ČR, Těšnov 17, 165 01 Praha 1, Úsek potravinářských výrob Úřad pro potraviny, 16.12.2013, 5/2013

Ostatní výsledky

**STŘALKOVÁ, R. – **MÝLOVÁ, P. – **MATĚJOVÁ, E. – **MIŠTOVÁ, T. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – ORSÁK, M. – **DĚDINA, M.Obsah oleje v semenech vybraných odrůd révy vinné (Vitis vinifera L.). 2018, Sborník příspěvků 48. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 28.5 -30.5.2018, str.134-137. ISBN: 978-80-7592-029-4, ISSN: 1802-1433.

LACHMAN, J. – ORSÁK, M. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Natural antioxidants in new food sources. 2016, Book of Abstracts and Posters of 11th International Scientific Conference Biotechnology and Quality of Raw Materials and Foodstuffs, January 27-29, 2016, Congress Center Academia, Stará Lesná, Slovakia: 36, ISBN 978-80-552-1452-8.

LE MINH, P. – VODIČKOVÁ, H. – ZÁMEČNÍKOVÁ, B. – LACHMAN, J. Podtyp: Článek v nerecenzovaném časopise (mimo kategorie RIV); Optimization the Cell Wall Degrading Enzymes and Technique for Isolation of Protoplasts in Potato. 2016, Journal of Pharmacy and Pharmacology,2016,4,(4),s.191-194.

HAMOUZ, K. – TOMÁŠEK, J. – LACHMAN, J.Effect of selected factors on the carotenoid content in potatoes. 2016, Sborník IX Mezinárodní konference Ziemniak spozywczy i przemyslowy oraz jego przetwarzanie, Pawlowice, 9th -11th May, Wroclaw, s. 57-58, ISBN 978-83-923549-8-2.

LE MINH, P. – ZÁMEČNÍKOVÁ, B. – VODIČKOVÁ, H. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Preparation of plant material for the study of transport across membranes. 2015, Applied Natural Sciences. Book of Abstracts, 2015, September 30-October 2, Jasná, s. 117. ISBN 978-80-8105-723-6.

ZÁMEČNÍKOVÁ, B. – VODIČKOVÁ, H. – LE MINH, P. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Methods of water status measurement in plants. 2015, Applied Natural Sciences. Book of Abstracts, 2015, September 30-October 2, Jasná, s. 157. ISBN 978-80-8105-723-6.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Situation and trends in growing of potatoes in the Czech Republic. 2015, Research and innovations in the crop production, 17.09.2015, Kraków, Polskie Towarzystwo Agronomiczne, Oddzial w Krakowie and Wydzial Rolniczo-Ekonomiczny Uniwersitetu Rolniczego im. Hugona Kollataja w Krakowie, 2015. s. 102, ISBN: 978-83-943123-0-5.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Antioxidační látky v bramborách s odlišnou barvou dužniny. 2014, Sborník XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014, Mendelova universita v Brně, ISBN 978-80-7375-944-5, s. 42-47.

BYSTRICKÁ, J. – MUSILOVÁ, J. – TOMÁŠ, J. – VOLLMANNOVÁ, A. – LACHMAN, J. – KAVALCOVÁ, P. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Changes of polyphenolic substances in the anatomical parts of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) during its growth phases. 2014, Foods, 2014, roč. 3, č. 4, s. 558-568..

PROCHÁZKOVÁ, D. – STŘALKOVÁ, R. – MIŠTOVÁ, T. – SKALA, O. – KOZÁKOVÁ, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné. 2014, Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin, 2014, roč. 14, č. 2, s. 108, ISSN 1213-6670.

LE MINH, P. – VODIČKOVÁ, H. – ZÁMEČNÍKOVÁ, B. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Optimization the cell wall degrading enzymes and technique for isolation of protoplasts in potato. 2014, 47th Heyrovsky Discussion on Electrochemistry of Organic and Bioactive Compounds. Book of Abstracts, 2014, May 25th-29th, Třešť, s. 49. ISBN: 978-80-87351-29-1.

LE MINH, P. – ZÁMEČNÍKOVÁ, B. – VODIČKOVÁ, H. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Preparation of plant material for the study of membranes by electrochemical methods. 2014, 47th Heyrovsky Discussion on Electrochemistry of Organic and Bioactive Compounds. Book of Abstracts, 2014, May 25th-29th, Třešť, s. 50. ISBN: 978-80-87351-29-1.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – KOTÍKOVÁ, Z. – DĚDINA, M. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Towards complex utilisation of winemaking residues: Antioxidant content in grape seeds as a by-product of winemaking and in vine canopy after trimming. 2014, Abstracts Book of the 8th ISANH World Congress on Polyphenols Applications, 5-6 June 2014, Lisbon Portugal: 55. International Society of Antioxidants in Nutrition and Health. ISBN 978-2-35609-073-7.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – STŘALKOVÁ, R. Podtyp: Článek v nerecenzovaném časopise (mimo kategorie RIV); Biologicky aktivní látky v semenech a letorostech révy vinné (Vitis vinifera L.). 2014, Vinař-sadař, 2014, č.6, s. 6-8. ISSN: 1804-3054.

STŘALKOVÁ, R. – MIŠTOVÁ, T. – KOZÁKOVÁ, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. Podtyp: Článek v nerecenzovaném časopise (mimo kategorie RIV); Biologicky aktivní látky v pokrutinách révy vinné (Vitis vinifera L.). 2014, Vinař-sadař, 2014, č. 6, s. 22-23. ISSN: 1804-3054.

PROCHÁZKOVÁ, D. – STŘALKOVÁ, R. – MIŠTOVÁ, T. – SKALA, O. – KOZÁKOVÁ, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Obsah polyfenolů v pokrutinách révy vinné. 2014, Úroda 12/2014, vědecká příloha časopisu, forma zveřejnění příspěvku CD, s. 489 - 492. ISSN: 0139-6013.

KOTÍKOVÁ, Z. – ZÁMEČNÍKOVÁ, B. – MIHOLOVÁ, D. – VODIČKOVÁ, H. – SZÁKOVÁ, J. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Vliv Cd stresu na obsah Ca, Mn, Zn, Fe a Cu ve vybraných orgánech ječmene (Hordeum sativum L.). 2013, Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2013. Recenzovaný sborník příspěvků, 13.-14.2.2013, VÚRV Praha Ruzyně, v.v.i.; ISBN 978-80-213-2357-5 a ISBN 978-80-7427-131-1,s. 264-267. .

ZÁMEČNÍKOVÁ, B. – VODIČKOVÁ, H. – MIHOLOVÁ, D. – KOTÍKOVÁ, Z. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Využití konduktometrické metody pro indikaci poškození rostlinných pletiv kadmiem. 2013, Sborník přednášek mezinárodní odborné konference XXXIII. Moderní elektrochemické metody, Jetřichovice u Děčína, 20.-24.5.2013, Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v.v.i. ISBN 978-80-905221-1-4, s. 248-251.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – MUSILOVÁ, J. – ORSÁK, M. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PAZDERŮ, K. – CIMR, J. – PIVEC, V. – ŠULC, M. – ČEPL, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Effect of variety, location and storage on antioxidant content in potatoes with different flesh colour. 2013, Proceedings of the 2nd International Symposium on Agronomy and Physiology of Potato 15.09.2013, Praha. Havlíčkův Brod: Potato Research Institute Havlíčkův Brod, Ltd., 2013. s. 119-131..

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – VACEK, J. – DOMKÁŘOVÁ, J. – HORÁČKOVÁ, V. Podtyp: Článek v nerecenzovaném časopise (mimo kategorie RIV); Výnos a kvalita brambor s barevnou dužninou. 2012, Agromanuál, 2012, roč. 7, č. 11-12, s. 58-60. ISSN: 1801-7673.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – ORSÁK, M. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Obsah a význam zdraví prospěšných látek v ovoci, zelenině a plodinách. 2012, Proceedings of 18th International Conference Reasonable Use of Fertilizers, Prague, ČZU, November 29, s. 23-28, 215 s. ISBN: 978-80-213-2331-5.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – CIMR, J. – PIVEC, V. – ČÍŽEK, M. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Yield and quality of potato with a different colour flesh under the conditions of organic farming. 2012, In: VII Konferencja Naukowa, Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie - Ziemniak jako produkt żywnościowy, surowiec przemysłowy i pasza. 8-10 May 2012, Jugowice, PL, Wroclaw: Unywersytet Przyrodnicy we Wroclawiu, 2012, s. 40-41, EUR. ISBN 83-923549-6-6.

PŘIBYL, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. – PIVEC, V. – LACHMAN, J. – KOLIHOVÁ, D. – MIHOLOVÁ, D. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Determination of the Effect of the Variety on the Content of Carotenoids and Tocopherols in Peeled Buckwheat (Fagopyrum) Achenes. 2012, Book of Abstracts of Chemical Reactions in Foods VII, November 14-16 2012, Eds. Pulkrabová, J., Tomaniová, J., Godulová, V., Cejpek, K., Hajšlová, J. s. 131, ICT Prague Press, 313 s., ISBN: 978-80-7080-836-8.

MUSILOVÁ, J. – LACHMAN, J. – POLÁKOVÁ, Z. – KOVÁČIK, P. – HRABOVSKÁ, D. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Effect of Fertilization on Changes of the Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Potato Tubers (Solanum tuberosum L.) . 2012, Book of Abstracts of Chemical Reactions in Foods VII, November 14-16 2012, Eds. Pulkrabová, J., Tomaniová, J., Godulová, V., Cejpek, K., Hajšlová, J. s. 113, ICT Prague Press, 313 s, ISBN: 978-80-7080-836-8.

HEJNÁK, V. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. – ORSÁK, M. Podtyp: Skripta; Modelové otázky k přijímacím zkouškám z chemie - FAPPZ ČZU v Praze. 2011. Skripta ČZU. Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Praha, 2011. ISBN: 978-80-213-2148-9.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – CIMR, J. – ČÍŽEK, M. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Obsah hlavních antioxidantů v ekologicky vypěstovaných bramborách s různou barvou dužniny. 2011. Sborník XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny, Brno, 3.3.2011, Mendelova univerzita v Brně, s. 93-98. ISBN: 978-80-7375-495-2.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – ČÍŽEK, M. Podtyp: Článek v nerecenzovaném časopise (mimo kategorie RIV); Postupy pěstování a kulinární úpravy brambor zaměřené na zvýšení obsahu antioxidačních látek v hlízách (1. část). 2011. Bramborářství, 2011, roč. 19, č 3, s. 12-15. ISSN: 1211-2429.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – HEJTMÁNKOVÁ, K. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Biologically Active Compounds in Grape Seeds, Oill and Marc - Their Acquisition nad Use. 2011. 11th International Nutrition & Diagnostics conference INDC 2011. Session – To Drink or not to Drink. August 28 -31, 2011. Brno. Book of Proceedings, L36: 45 – 45. ISBN 978-80-7395-378-2.

KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Determination of Carotenoids in Commonly Consumed Vegetables. 2011. 36th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques, HPLC 2011. Session 1 – Advances in Separation Techniques, 19.06. – 23.06.2011, Budapest, Hungary. Book of Abstracts, P1-G-212-TU, 220-220.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – CIMR, J. – ČÍŽEK, M. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Influence of flesh colour on the content of major antioxidants in potatoes from ecological growing. 2011. In: 3rd Scientific Conference - New findings in organic farming research and their possible use for Central and Eastern Europe. 14.-15.11. 2011, Praha. Olomouc: Bioinstitut, 2011, s. 29-32, EUR. ISBN: 978-80-87371-12-1.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. – JÍRŮ, K. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Lipophilic Antioxidants of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties. 2011. EuroCereal 2011 – Science and Technology Meeting Real World Chalenges, Chipping Campden, Gloucestershire, 6.-7.12.2011, Campden BRI and Elsevier, O 21,P 12, s. 1-2.

LACHMAN, J. – MIHOLOVÁ, D. – PIVEC, V. – ORSÁK, M. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Hydrophilic Antioxidants and Antioxidant Activity of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties. 2011. EuroCereal 2011 – Science and Technology Meeting Real World Chalenges, Chipping Campden, Gloucestershire, 6.-7.12.2011, Campden BRI and Elsevier, O 21,P 13, s. 1-3.

ORSÁK, M. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PIVEC, V. – LACHMAN, J. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Phenolic Antioxidant Tyrosol in Czech Wines by HPLC . 2011. Book of Abstracts from 36th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques.Budapest Congress and World Trade Center Hungary, 19. - 23.6.2011,P1-G-238-TU p. 246..

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – ČÍŽEK, M. Podtyp: Článek v nerecenzovaném časopise (mimo kategorie RIV); Postupy pěstování a kulinární úpravy brambor zaměřené na zvýšení obsahu antioxidačních látek v hlízách (2. část). 2011. Bramborářství, 2011, roč. 19, č 5, s. 16-18. ISSN: 1211-2429.

BALÍK, J. – BORŮVKA, L. – FAMĚRA, O. – HEJNÁK, V. – HUČKO, B. – HLAVA, J. – JEBAVÝ, M. – KAZDA, J. – KLABZUBA, J. – KOPECKÝ, O. – KOUDELA, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – KOŽNAROVÁ, V. – KUNT, M. – LACHMAN, J. – MAREČEK, J. – MATULA, S. – MERUNKOVÁ, I. – ELIÁŠOVÁ, B. – NOVÁK, J. – PROKINOVÁ, E. – RYŠÁNEK, P. – SKALICKÝ, M. – SOUKUP, J. – SUS, J. – SVOBODOVÁ, L. – SVOBODOVÁ, M. – ŠEBKOVÁ, N. – ŠTOLCOVÁ, M. – TITĚRA, D. – TLUSTOŠ, P. – TOLAR, V. – VANĚK, V. – VOŘÍŠEK, K. – ZELENÝ, V. Podtyp: Skripta; Naše zahrada - specializované skriptum pro U3V. 2011. Specializovaná skripta pro U3V. Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Praha, 2011. 271 s. ISBN: 978-80-213-2162-5.

Hydrophilic and Lipophilic Antioxidants in New Genetic Sources of Emmer, Einkorn and Spring Wheat and Triticale prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Hejtmánková Kateřina; Ing. Kotíková Zora; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D., 2010

Biologically active compounds in coloured varieties of potatoes Ing. Hejtmánková Kateřina; Ing. Kotíková Zora; Ing. Pivec Vladimír, CSc.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Vacek J., 2010

Redakčně upravená roční zpráva o postupu projektu MZE NAZV QH92111 za rok 2009 prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2010

Periodická zpráva projektu MZE NAZV QH92111 za rok 2009 prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Janovská Dagmar, 2010

Differences in abundance of major antioxidants contained in potatoes with variously coloured tuber flesh prof. Ing. Karel Hamouz, CSc., prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc., Ing. Petr Dvořák, Ph.D., Ing. Kateřina Hejtmánková, J. Vacek (externí), 2010

Obsah selenu v bramborách – vliv odrůdy a lokality Ing. Daniela Miholová, CSc., Ing. Dana Kolihová, CSc. (externí), prof. Ing. Karel Hamouz, CSc., prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc., 2010

Obsah selenu v bramborách – vliv odrůdy a lokality Ing. Daniela Miholová, CSc., Ing. Dana Kolihová, CSc. (externí), prof. Ing. Karel Hamouz, CSc., prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc., 2010

Contenuto in polifenoli, analisi RAPD e AFLP in Samallanthus sonchifolius Luigi Milella (externí), Giuseppe Martelli (externí), doc. Dr. Ing. Eloy Fernández, prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc., Ivana Greco (externí), 2010

Obsah hlavních antioxidantů v hlízách ekologicky pěstovaných brambor s různě zbarvenou dužninou prof. Ing. Karel Hamouz, CSc., prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc., Ing. Petr Dvořák, Ph.D., Ing. Kateřina Hejtmánková, Ing. Kateřina Pazderů, Ph.D., Milan Čížek (externí), 2010

Total phenolic contents and antioxidant activity of Caesalpinia spinosa, Calycophyllum spruceanum and Naucleopsis glabra. Mgr. Svobodová Blanka; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Vadlejch Jaroslav, Ph.D.; doc. Ing. Kokoška Ladislav, Ph.D., 2009

Evaluation of in vitro antioxidant activity of selected Peruvian medicinal plants Mgr. Svobodová Blanka; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Vadlejch J.; doc. Ing. Kokoška Ladislav, Ph.D., 2009

ACPD 2009 – Auxins and Cytokinins in Plant Development International Symposium Ing. Kamínek Miroslav, CSc.; Zažímalová Eva; Vaňková Radomíra; Ing. Motyka Václav, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; doc. Ing. Hejnák Václav, Ph.D., 2009

Factors affecting high antioxidant content and activity in novel foods – coloured potatoes, red grapes and wines and minority crops prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; Ing. Pivec Vladimír, CSc., 2009

Major factors influencing antioxidant contents and antioxidant activity in grapes and wines prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Šulc Miloslav, Ph.D.; Ing. Faitová Kateřina; Ing. Pivec Vladimír, CSc., 2009

Brambory s barevnou dužninou vynikají zvýšeným obsahem antioxidantů prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Vacek J.; Domkářová Jaroslava; Ing. Horáčková Vendulka, CSc., 2009

Optimized HPLC-analyses of carbohydrates and vitamins in biological matrices prof. Dr. Gey Manfred H.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2009

Natural Antioxidants – Important Food Constituents in Human Nutrition for Healthy Life prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2009

Vliv odrůdy, technologie pěstování a termínu sklizně na obsah antioxidantů v hlízách raných brambor Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Pivec Vladimír, CSc.; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; Trnková Eva, 2008

Vliv odrůdy, technologie pěstování a termínu sklizně na obsah antioxidantů v hlízách raných brambor Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Pivec Vladimír, CSc.; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; Trnková Eva, 2008

Effect of selected factors on the content of ascorbic acid in potato tubers prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; Čížek Milan, 2008

Porovnání antioxidační aktivity a obsahu glykoalkaloidů v modrých a žlutých odrůdách brambor Ing. Hejtmánková Kateřina; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; Ing. Pivec Vladimír, CSc.; Ing. Kotíková Zora; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2008

Obsah produktů lipoperoxidace (MDA) v jedlých olejích po jejich tepelné námaze Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; Ing. Staszková Ludmila, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Hakobyan Yeva, 2008

Vliv klimatických podmínek a minerální výživy na obsah polyfenolů a askorbové kyseliny v bramborách prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; Ing. Pivec Vladimír, CSc.; Čížek Milan, 2008

Cvičení z chemie II organické, vzorce a příklady doc. Ing. Jankovský Miroslav, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D., 2008

Effect of the cover of the polypropylene textile on tubers quality of the early potatoes Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2008

Antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes cultivated in different climatic conditions prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; Ing. Hejtmánková Kateřina; Čepl Jaroslav, 2008

Vliv kontinuálního osvětlení na tvorbu glykoalkaloidů a chlorofylů v hlízách brambor Ing. Hejtmánková Kateřina; Trnková Eva; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2008

Stanovení vlivu genotypových faktorů na obsah a složení karotenoidů rajčat ( Lycopersicum esculentum Mill.) doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2008

Determination of saccharide content in octoploid and hexadecaploid clones of yacon (Smallanthus sonchifolius) doc. Dr. Ing. Cusimamani Eloy Fernández, Ph.D.; doc. Dr. Ing. Fernández Eloy; Ing. Viehmannová Iva, Ph.D.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Zámečníková Jana; doc. Ing. Bechyně Miroslav, DrSc., 2008

Stanovení vlivu genotypových faktorů na obsah a složení karotenoidů rajčat ( Lycopersicum esculentum Mill.) Ing. Kotíková Zora; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2008

Antioxidační aktivita brambor s červenou a fialovou dužninou Ing. Šulc Miloslav, Ph.D.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; Ing. Pivec Vladimír, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2007

Natural antioxidants - Important food constituents in human healthy nutrition prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; Ing. Šulc Miloslav, Ph.D., 2007

Vliv stanoviště, odrůdy a hnojení na obsah vybraných antioxidantů v hlízách brambor prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D.; Ing. Pivec Vladimír, CSc.; Čížek Milan, 2007

Natural antioxidants - Important food constituents in human healthy nutrition prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D., 2007

Influence of selected factors on antioxidants content in potatoes tubers prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; Ing. Pivec Vladimír, CSc., 2007

Organic farming of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poeepp. & Endl.) H. Robinson] doc. Dr. Ing. Cusimamani Eloy Fernández, Ph.D.; doc. Dr. Ing. Fernández Eloy; Ing. Viehmannová Iva, Ph.D.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Zámečníková Jana, 2007

Vliv vybraných abiotických stresových faktorů (kadmiem a zinkem) na obsah a složení alkaloidů máku (Papaver sp.) Tluka Petr; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; Ing. Miholová Daniela, CSc.; Kolihová Dana; Ing. Kolihová Dana, CSc., 2007

Factors influencing total carotenoids in potato (Solanum tuberosum L.) tubers Ing. Kotíková Zora; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; Trnková Eva; Ing. Dvořák Petr, Ph.D., 2007

Vliv nakryvu polypropylenové textilie na kvalitu raných brambor Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Dušková Olga; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; Trnková Eva, 2007

Factors influencing total carotenoids in potato (Solanum tuberosum L.) tubers Ing. Kotíková Zora; doc. Ing. Hejtmánková Alena, CSc.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; Trnková Eva; Ing. Dvořák Petr, Ph.D., 2007

Chemical Composition of Tuberous Roots and Leaves of Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] Ing. Viehmannová Iva, Ph.D.; Milella Luigi; doc. Dr. Ing. Cusimamani Eloy Fernández, Ph.D.; doc. Dr. Ing. Fernández Eloy; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2007

Phenolic Content and Molecular Markers of Different Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] Landraces Milella Luigi; Ing. Viehmannová Iva, Ph.D.; doc. Dr. Ing. Cusimamani Eloy Fernández, Ph.D.; doc. Dr. Ing. Fernández Eloy; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2007

Člověk a zahrada prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc., 2007

The factors influencing quality of the tubers of marketable potatoes prof. Ing. Hamouz Karel, CSc.; Ing. Dvořák Petr, Ph.D.; prof. Ing. Lachman Jaromír, CSc.; Ing. Orsák Matyáš, Ph.D., 2006