×
doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.
banner

NUkleární magnetická rezonance dokáže rozpoznat odrůdu vína

NUkleární magnetická rezonance dokáže rozpoznat odrůdu vína

Navázali jsme splupráci s prestižní vinařskou soutěží - Salónem vín ČR. Již třetím rokem nám Salón vín poskytuje vína, která vinaři přihlašují do soutěže. Analyzujeme je všechny metodou nukleární magnetické rezonance. Naše databáze již čítá téměř 3000 moravských a českých vín. NMR spektra jsou zpracována metodami strojového učení. Algoritmus je trénován na to, aby byl schopen rozpoznat u neznámého vzorku odrůdu, ale i poskytnout informaci o možných vadách nebo chuťové charakteristice. Některé odrůdy jsou rozpoznány s přesností více než 95%. Ukazuje se také, že NMR je schopno vidět některé rozdíly mezi oblastmi, například Znojemskou a Velkopavlovickou bez ohledu na odrůdu. Metodu je také možno použít na kontrolu šarží a nepoctivých praktik. První výsledky byly publikovány ve Food Chemistry. Tématu se věnuje Ph.D. studentka Anna Mascellani a je aktivitou projektu METROFOOD.