×
prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
zástupce vedoucí katedry
banner

Publications

Five most cited publications according WOS:

Gordon, M.H., Kouřimská, L., 1995, Effect of antioxidants on losses of tocopherols during deep-fat frying. Food Chemistry, 52, 2, 175-177 (times cited: 85)

Gordon, M.H., Kouřimská, L., 1995, The effects of antioxidants on changes in oils during heating and deep frying. Journal of the Science of Food and Agriculture, 68, 3, 347-353 (times cited: 67)

Chrpová, D., Kouřimská, L., Gordon, M.H., Heřmanová V., Roubíčková, I., Pánek, J., 2010, Antioxidant activity of selected phenols and herbs used in diets for medical conditions. Czech Journal of Food Sciences, 28, 4, 317-325 (times cited: 43)

Bernardos, A., Marina, T., Žáček, P., Perez-Esteve, E., Martinez-Manez, R., Lhotka, M., Kouřimská, L., Pulkrábek, J., Klouček, P., 2015, Antifungal effect of essential oil components against Aspergillus niger when loaded into silica mesoporous supports, Journal of the Science of Food and Agriculture, 95, 14, 2824-2831 (times cited: 22)

Nový, P., Rondevaldová, J., Kouřimská, L., Kokoška, L., 2013, Synergistic interactions of epigallocatechin gallate and oxytetracycline against various drug resistant Staphylococcus aureus strains in vitro, Phytomedicine, 20, 5, 432-435 (times cited: 20)

Other results

Introduction to dayiring. Laboratory excercises Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2007

Sausages and smoked meat doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2005

The effects of antioxidants on tocopherol content changes in rapeseed oil during deep frying Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; doc. Ing. Babička Luboš, CSc., 2005

Influence of split dose of nitrogen fertilization on baking quality of wheat Ing. Faměra Oldřich, CSc.; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; Bc. Erhartová Daniela, 2007

The effect of whey fermentation on the lactose content and acidity changes Ing. Legarová Veronika; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2008

The effect of kappa-casein genetic varieties on the technological properties of milk Ing. Legarová Veronika; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2007

The effect of casein genetic varieties on the yield during cheesemaking. Ing. Legarová Veronika; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2007

The effect of fermented pig slurry fertilization on the quality of grown vegetables Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; Ing. Václavíková Kristýna; doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Ing. Koudela Martin, Ph.D.; Ing. Miholová Daniela, CSc.; Kolihová Dana; Ing. Kolihová Dana, CSc.; Ing. Poustková Ivana, Ph.D.; Ing. Prokůpková Ludmila, Ph.D., 2007

The effect of conventional and non-conventional fertilization on vitamin C in vegetables Ing. Václavíková Kristýna; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Dvořáková Blanka, 2008

KOUŘIMSKÁ, L. – FANTOVÁ, M. – VONDRÁČKOVÁ, E. – LEGAROVÁ, V. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Vliv krmení řasami na nutriční hodnotu kozího mléka. 2012, Sborník přednášek a posterů "Hygiena a technologie potravin - XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny", Brno 17.-18.10.2012, s. 160-163. ISBN: 978-80-7305-632-2.

ŠKVOROVÁ, P. – KOUŘIMSKÁ, L. – ŠVEJSTIL, R.Vliv kulinárního zpracování na mikrobiologickou kvalitu potemníka moučného (Tenebrio molitor). 2022, Sborník příspěvků 50. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2022, Praha 23. - 25. 5. 2022, s. 105-107, ISBN 978-80-7592-102-4.

The effect of goat milk acidity to the cheese quality Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; Dragounová Hedvika; Dragounová Hedvika; Dragounová Hedvika; doc. Ing. Babička Luboš, CSc., 2007

The effect of growing technology on the productive and qualitative parameters of hybrid wheat Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., -1

Effects of cultivation with non-traditional fertilizers on the composition of vegetables Čech D.; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; Ing. Václavíková Kristýna, 2009

KOUŘIMSKÁ, L. – REZKOVÁ, P. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Vliv skladování na kvalitu konopného oleje. 2014, Sborník XL. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014, Brno 5. 3. 2014, s. 274-280. ISBN 978-80-7375-944-5.

The effect of rennet on the yield of edam cheese production Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; Ing. Legarová Veronika, 2008

The effect of fertilization way on quantitative and qualitative parameters of grown vegetables Ing. Václavíková Kristýna; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; Ing. Koudela Martin, Ph.D.; Kolihová Dana; Ing. Kolihová Dana, CSc.; Ing. Poustková Ivana, Ph.D.; Ing. Prokůpková Ludmila, Ph.D.; Ing. Miholová Daniela, CSc.; doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Hajšlová Jana, 2007

The effect of growing conditions on the antioxidant activity of oregano Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D., Jan Pánek (externí), L. Kolesárová (externí), D. Chrpová (externí), 2010

Chosen properties of milk for fresh cheese making Ing. Legarová Veronika; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2007

Whey fermented drinks preparation Ing. Legarová Veronika; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2008

The utitlization of anaerobic fermented pig slurry for planting of tomatoes and celery doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; Ing. Václavíková Kristýna; Ing. Miholová Daniela, CSc.; Ing. Koudela Martin, Ph.D., 2007

KOUŘIMSKÁ, L. – PATROVSKÝ, M. – RADA, V. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Využití bakteriocinů v mléčných výrobcích. 2015, Fulltextový sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2015“, Brno 4. 3. 2015, s. 209-216. ISBN 978-80-7509-220-5.

Using of liquid chromatography for determination of free amino acids as markers of intensity proteolytic changes in yoghurts Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., -1

Multivariate statistical methods as a tool for food quality evaluation Ing. Pacáková Zuzana; doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2008

Methodology development of sulfate-sorption assessment in acid soils Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., -1

Innovative methods of using whey as a dairy by-products in the production of degradable biological polymers Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., -1

Importance of poultry meat for human nutrition Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; doc. Ing. Babička Luboš, CSc., 2006

Importance of goat and sheep milk in human nutrition doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; Dragounová Hedvika; Dragounová Hedvika; Dragounová Hedvika, 2004

- doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2004

The importance of agricultural products quality in the eye of their further processing doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2005

Importance of milk in human nutrition Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; doc. Ing. Babička Luboš, CSc., 2006

Importance, composition and obtaining of goat milk Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2006

Starter cultures Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; Ing. Legarová Veronika; Dvořáková Blanka; Jiralová Kateřina, 2009

principles and approaches of maintenance of food safety raw materials for production of foodstuffs and feed doc. Ing. Babička Luboš, CSc.; Ing. Poustková Ivana, Ph.D.; Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., 2006

Implementation of EUREPGAP standards into agricultural practice Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D.; doc. Ing. Babička Luboš, CSc., 2007

Introduction of practices from the special food hygiene Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., -1

HOLEC, J. – POLÁKOVÁ, J. – ČERNÝ, J. – ČÍTEK, J. – **ČÍTKOVÁ, D. – DVOŘÁK, P. – FAMĚRA, O. – HAMOUZ, P. – HNILIČKA, F. – JANOŠÍKOVÁ, M. – **KOHOUT, P. – KOUŘIMSKÁ, L. – KOŽNAROVÁ, V. – MATULA, S. – PAZDERŮ, K. – PENÍŽEK, V. – PTÁČEK, M. – PULKRÁBEK, J. – RAJMON, R. – SABOLOVÁ, M. – SOUKUP, J. – TYŠER, L. – URBAN, J. – VANĚK, A. – ZÁDOROVÁ, T. – ZITA, L.Zemědělství a potraviny. 2019, Praha: Profi Press s.r.o., 223 s. ISBN: 978-80-86726-98-4.

HEJNÁK, V. – BEČKA, D. – BORŮVKA, L. – CAPOUCHOVÁ, I. – ČERNÝ, J. – FAMĚRA, O. – FUKSA, P. – HAKL, J. – HAMOUZ, K. – HAVLÍK, J. – HUČKO, B. – JEBAVÝ, L. – KAZDA, J. – KLOUČEK, P. – KOUDELA, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – KOŽNAROVÁ, V. – KUCHTOVÁ, P. – LEGAROVÁ, V. – MAROUNEK, M. – MATULA, S. – PLACHÝ, V. – PROKINOVÁ, E. – PROKŮPKOVÁ, L. – PULKRÁBEK, J. – RADA, V. – SOUKUP, J. – STÁDNÍK, L. – STUPKA, R. – SUS, J. – SVOBODOVÁ, M. – ŠPRYSL, M. – ŠTOLC, L. – ŠTRANC, P. – TLUSTOŠ, P. – TŮMOVÁ, E. – URBAN, J. – VANĚK, V. – VAŠÁK, J. – VLKOVÁ, E. Podtyp: Skripta; Zemědělství a zdravé potraviny - specializované skriptum pro Univerzitu třetího věku. 2013, Hejnák, V., Skalický, M., Voženílková, J. (Eds.) Specializovaná skripta pro U3V. Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Praha, 2013. 275 s. ISBN: 978-80-213-2356-8.

Life cycle of sfecifically nucleated polypropylen Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., -1

ŠKVOROVÁ, P. – KOUŘIMSKÁ, L.Změny stability potravin vůči žluknutí po ošetření mikrovlnným zářením. 2022, Zborník vedeckých prác XIX. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou „Bezpečnosť a kontrola potravín“, Piešťany 6.4-8.4.2022, s. 143-151, ISBN 978-80-8266-007-7 .