Docent v oboru Zemědělská chemie se zaměřením na lidskou výživu, význam polyfenolů v lidském zdraví, analytickou chemii, mikrobiom a metabolomiku. Více než 10letá zkušenost v oboru. Kromě ČZU působil i na prestižní Glasgow University, UK. Řešitel a spoluřešitel národních grantů i grantu H2020, školitel 8 Ph.D. studentů, více než 70 diplomových a bakalářských prací, garant 2 studijních programů a 4 předmětů na ČZU. Autor více než 60 publikací ve vědeckých časopisech.
Vedoucí výzkumného týmu Agromics, skupina sestávající z doktorandů a výzkumných pracovníků zaměřených na aplikaci omických věd v oblasti zemědělství a potravinářství. Skupina má k dispozici špičkové analytické vybavení, 500 MHz NMR (kapalná i pevná fáze), LC-QTOF, GC-QTOF, zařízení na izolace chemických látek, laboratoř tkáňových kultur zaměřenou na buněčné linie trávicího traktu.
Docent zemědělské chemie ČZU v Praze Katedra kvality a bezpečnosti potravin 2017-současnost | Školitel 5 studentů postgraduálního doktorského studia. Školitel specialista studentů doktorského studie 2. LF UK. Vedoucí výzkumné skupiny Agromics se zaměřením na metabolomiku (LC-MS, GC-MS, NMR). Garant studijních programů v anglickém jazyce (AGRIFOM, AGRIFOB), zasloužil se o vznik Double Degree programu s University of Pisa. Vyučuje předmět Sustainability in the Food Chain, Výživová epidemiologie, garantuje předměty Specialised Training a Advanced Technology in Food Processing. Je členem oborových rad doktorských studijních programů na FTZ (Tropical Agrobiology and Bioresource Management a Agriculture in Tropics and Subtropics) a FAPPZ (Zemědělská chemie, Výživa a potraviny). Řešitel nebo spoluřešitel 3 grantů NAZV zaměřených na falšování potravin a využití probiotik u včel, projektů H2020 – HEDIMED a projektu AZV, zaměřených na využití NMR v diagnostice onemocnění trávicího traktu, jednoho grantu GAČR zaměřeného na katabolismus polyfenolů v lidském trávicím traktu. Pravidelný přednášející na University of Pisa, v programu Laurea magistrale in Biotecnologie vegetali e microbiche a programu Biosicurezza e qualita degli alimenti. Přednáší na mezinárodních konferencích, člen COST akcí POSITIVe, UNGAP. Člen platformy EUPLANTCROPP. Společník firmy Terpenix s.r.o, spin-off firmy ČZU. |
Research assistant University of Glasgow Colleague of Medical, Veterinary and LIfe Sciences 2016-2017 | Laboratorní výzkum a každodenní management prestižního projektu BBSRC zaměřeného na katabolismus polyfenolů, příprava klinické studie. Vývoj GC-MS metody na stanovení metabolitů polyfenolů v biologických tekutinách a médiích. |
Docent zemědělské chemie ČZU v Praze Katedramikrobiologie, výživy a dietetiky 2013-2016 | Školitel 3 studentů postgraduálního doktorského studia. Vyučující předmětu Živiny a živinové potřeby člověka, Potraviny, nápoje a výživové doplňky a Výživa a výživová politika. Garant odborných praxí. Člen Společnosti pro výživu (2012-2015). Člen COST akce INFOGEST Řešitel a spoluřešitel projektů COST CZ (MŠMT) zaměřených na výzkum trávicích procesů, NAZV na mikrobiotu včel a GAČR na výzkum purinů v potravinách, podílel se jako člen týmu na získání a řešení investičního projektu projektu OP VaVpI – vybudování Mezifakultního centra pokročilé analýzy zemědělských produktů. |
Technik, odborný asistent ČZU v Praze Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky 2007-2013 | Laboratorní výzkum, HPLC analýza (organické kyseliny, purinové báze, vitaminy), výuka cvičení předmětů katedry, zejména zaměřených na výživu zvířat. GC-MS analýza rostlinných silic, vedení DP a BC prací. Podílel se na řešení rozvojového projektu „Udržitelný rozvoj v komunitě Phong My (Vietnam), výzkum a osvěta v oblasti mikrobiologické kvality vody a posklizňových kontaminantů. |
V současné době se já a můj tým podílíme na řešení 4 projektů vědy a výzkumu. MImo to spolupracujeme s holandskými pěstiteli na detekci biomarkerů stresu rostlin s pomocí NMR, s University of Glasgow a FN Motol na klinickém výzkumu s pomocí NMR a s Ústavem biologie obratlovců a University of Minnesota na metabolomice stolice primátů. Se Salónem Vín ČR pracujeme využití NMR v odhalování pravosti a chuťových vlastností vín.
PROBEEO | QK21010088 Vývoj prostředku na podporu včelí imunity na bázi probiotik, spolu s technologií jeho výroby a potravinářským využitím vedlejšího produktu Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství. Období řešení projektu: 2021 – 2025, řešitel |
H2020 874864 HEDIMED Human exposomic determinants of immune mediated diseases Poskytovatel: Evropská unie. Období řešení projektu: 2020 – 2024, spoluřešitel | |
LOWCA | NU21-01-0008 Vliv nízkosacharidové diety na kontrolu diabetu 1. typu a rozvoj ostrůvkové autoimunity Poskytovatel: Ministerstvo zdravotnictví. Období řešení projektu: 2021 – 2024, spoluřešitel |
Project associated with | LTC19008 Vstřebávání a metabolismus léčiv ze skupiny rostlinných fenylpropanoidů v gastrointestinálním traktu Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Období řešení projektu: 2019 – 2021, řešitel |
V minulosti se podílel v roli řešitele nebo spoluřešitele na několika dalších projektech vědy a výzkumu: